5 Σεπτεμβρίου 2012

11 ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ


Αν και έχουν περάσει σχεδόν 109 χρόνια από την πρώτη, ιστορική πτήση των αδελφών Ράιτ, 17 Δεκεμβρίου 1903, το αεροπλάνο εξακολουθεί να προξενεί δέος σε πολλούς. Το αεροπλάνο, αυτός ο άγνωστος, έχει συνδεθεί με διάφορους μύθους ή απλές απορίες, ορισμένες από τις οποίες σκοπεύουμε να λύσουμε.

1. Είναι ασφαλές να δοκιμάσουμε το νερό του αεροπλάνου;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, που έγιναν το 2009, στις παροχές νερού του ενός στα επτά αεροπλάνα εντοπίστηκαν βακτήρια, όπως κολοβακτηρίδια και Ε.coli, τα οποία μπορούν να σας αρρωστήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι μάνικες νερού των αεροπλάνων καθαρίζονται δύσκολα με αποτέλεσμα, αν δεν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, να αφήνεται ελεύθερος χώρος για την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Η αναλογία βέβαια, όπως προαναφέραμε, ήταν μόλις 1 στα 7 αεροπλάνα - και μάλιστα τα αμερικανικά - όμως καλό είναι να έχετε κι ένα δικό σας μπουκαλάκι μαζί στην πτήση.

2. Είναι αλήθεια ότι μεθάμε πιο εύκολα στο αεροπλάνο; 
Όχι. Οι έρευνες τουλάχιστον δεν έδειξαν αύξηση του επιπέδου αλκοόλ μεταξύ των επιβατών, σύμφωνα με τον δόκτορα Bhusan Kapur της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Πάντως, ορισμένοι επιβάτες έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε λιγότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εξάλλου, η υποξία που παρατηρείται κατά την πτήση, δηλαδή λιγότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα λόγω των χαμηλών πιέσεων και του μεγάλου υψόμετρου, μπορεί να προκαλέσει στους επιβάτες συμπτώματα παρόμοια με αυτά της μέθης. Ωστόσο, μπορείτε να ησυχάσετε, το αεροπλάνο δε σας μεθάει.

3. Πού καταλήγουν τα... απόβλητα από τις τουαλέτες; 
Κανονικά, απαγορεύεται στις αεροπορικές εταιρίες να ξεφορτώνονται τα απόβλητα από τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όμως, πολλές φορές συμβαίνουν και ατυχήματα, όπως στην περίπτωση ενός ζευγαριού στη Μ. Βρετανία, που καθόταν αμέριμνο στον κήπο του, όταν ένας "μπλε πάγος" χτύπησε τη στέγη του σπιτιού τους και εν συνεχεία το κεφάλι τους. Βλέπετε, ένα ειδικό απολυμαντικό καταψύχει τα ούρα μετατρέποντας τα σ' έναν όχι και τόσο ευχάριστο πάγο - τουλάχιστον δεν ενδείκνυται για να το βάλετε στο ποτό σας.

4. Οι αεροσυνοδοί πρέπει να έχουν συγκεκριμένο βάρος;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα μέλη του πληρώματος πρέπει να έχουν συγκεκριμένη αναλογία ύψους και βάρους, ώστε να μπορούν να κάθονται στο κάθισμα εκτίναξης χωρίς πρόσθετη ζώνη ασφαλείας και να χωρούν από την έξοδο κινδύνου. Αν αναλογιστείτε ότι το αποδεκτό ύψος των αεροσυνοδών κυμαίνεται από 1.60 - 1.80 μέτρα κάντε τους υπολογισμούς.

5. Μια αστραπή μπορεί να προκαλέσει αεροπορικό δυστύχημα; 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά μέσο όρο ένα επιβατικό αεροπλάνο το χρόνο χτυπιέται από αστραπή, όμως το τελευταίο ατύχημα έγινε το μακρινό 1967. Το εξωτερικό περίβλημα των αεροσκαφών είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, το οποίο είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ο ηλεκτρισμός σε άλλο σημείο του σκάφους, συνήθως στην ουρά. Επομένως, ταξιδέψτε άφοβα ακόμη και αν τα αστραπόβροντα στήνουν χορό.

6. Γιατί ορισμένες αεροπορικές εταιρίες δε διαθέτουν 13η σειρά καθισμάτων;
Η απάντηση είναι εύκολη: επειδή πολλοί είναι εκείνοι - είτε οι υπεύθυνοι των εταιριών είτε οι επιβάτες - που δε νιώθουν άνετα με τον αριθμό 13, ο οποίος θεωρείται γρουσούζικος από τους προληπτικούς. Έτσι, αεροπορικές εταιρίες όπως η Air France, η Emirates, η Continental Airlines, η Lufthansa και η Ryanair, περνούν από τη δωδέκατη σειρά καθισμάτων κατ' ευθείαν στη δέκατη τέταρτη. Μάλιστα, στα αεροσκάφη της Lufthansa λείπει και η δέκατη έβδομη σειρά, επειδή στην Ιταλία και τη Βραζιλία το "17" θεωρείται πιο γρουσούζικος αριθμός από το "13"!

7. Γιατί οι τουαλέτες των αεροσκαφών έχουν τασάκι, αφού απαγορεύεται το κάπνισμα;
Δεν είναι ότι ήρθη η απαγόρευση του καπνίσματος ή ότι το πλήρωμα θα κάνει τα στραβά μάτια. Ο λόγος που υπάρχουν τασάκια στα αεροσκάφη είναι καθαρά προληπτικός, για λόγους ασφάλειας της πτήσης. Αφορμή αποτέλεσε η συντριβή αεροπλάνου το 1973, όταν ένας επιβάτης πέταξε στο αποχωρητήριο το τσιγάρο του. 

8. Οι μάσκες οξυγόνου μπορούν να σας.. ανεβάσουν/μαστουρώσουν;
Όχι. Αν φορέσετε μια μάσκα οξυγόνου δε θα "τη βρείτε". Αυτή η παρεξήγηση προέκυψε από την ταινία Fight Club και από το ... Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: οι μάσκες χρησιμεύουν για να υποκαταστήσουν την απώλεια οξυγόνου, η οποία όντως κάνει τον οργανισμό να νιώθει σαν μαστουρωμένος, σε περίπτωση που η πίεση στην καμπίνα πέσει ξαφνικά.

9. Μπορεί το κινητό τηλέφωνο να προκαλέσει αεροπορικό δυστύχημα; 
Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, όμως οι αεροπορικές εταιρίες απαγορεύουν προληπτικά τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της πτήσης για προληπτικούς λόγους. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν τα ηλεκτρικό σύστημα του αεροσκάφους και να προκαλέσουν την πτώση του.

10. Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση;
Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς παραγγελία για μια έρευνα, που θα διαπίστωνε τις ασφαλέστερες αεροπορικές θέσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, που εξέτασε τις θέσεις 2000 επιζώντων από 105 αεροπορικά δυστυχήματα παγκοσμίως, πιο τυχεροί στάθηκαν οι επιβάτες που κάθονται έως και 5 θέσεις μακριά από τις εξόδους κινδύνου. Εξάλλου, όσοι κάθονται στις μπροστινές θέσεις του αεροπλάνου φαίνεται ότι έχουν 65% πιθανότητες διαφυγής έναντι 53% των επιβατών που κάθονται στις τελευταίες θέσεις. Όσον αφορά το δίλημμα "διάδρομος ή παράθυρο", σύμφωνα με την έρευνα οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες. 

11. Γιατί τα φαγητά έχουν διαφορετική - χειρότερη - γεύση μέσα στο αεροπλάνο;
Η ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα στεγνώνει τη μύτη, ενώ η μεταβολή της πίεσης του αέρα μουδιάζει το ένα τρίτο των γευστικών καλύκων. Οι αεροπορικές εταιρίες, πάντως, προσπαθούν να κάνουν πιο νόστιμα τα φαγητά που προσφέρουν στους επιβάτες προσθέτοντας σε αυτά πολύ αλάτι και μπαχαρικά. 

Πηγές:
Scyscanner.com
News.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου