2 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ! ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕ ΜΕ ΠΟΙΝΗ-ΧΑΔΙ!


Η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, στο οποίο αποτυπώνεται η εξωφρενική συμμετοχή δασκάλου στον εκφοβισμό ("μπούλινγκ") ενός έφηβου Αμερικανού μαθητή από τους συμμαθητές του εν ώρα μαθήματος, αλλά και η προκλητικά ήπια ποινή που του επιβλήθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου έχουν σοκάρει την αμερικανική κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες. Το περιστατικό με θύμα ένα 13χρονο μαθητή συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο σε σχολείο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και αποτυπώθηκε στην κάμερα κινητού τηλεφώνου. Το βίντεο έχει διάρκεια 15 περίπου λεπτών, ενώ το θέαμα είναι σοκαριστικό.
Δώδεκα μαθητές σέρνουν το 13χρονο αγόρι μέσα στην τάξη κρατώντας το από τα χέρια κι από τα πόδια, στοιβάζουν από πάνω του καρέκλες,  του βάζουν κάλτσες στο στόμα και γράφουν με στυλό στα πόδια του. Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα του μαθήματος παρουσία του δασκάλου, Τζον Ρόσι, ο οποίος από ένα σημείο και μετά συμμετέχει προσωπικά στην κακοποίηση του αγοριού: χτυπάει το μαθητή στο στομάχι και προσποιείται ότι κάθεται από πάνω του φωνάζοντας "νιώθω ότι έχω αέρια".   
Όταν το περιστατικό καταγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δάσκαλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για 10 ημέρες άνευ αποδοχών και στη συνέχεια μετατέθηκε σε άλλο σχολείο της περιοχής. Έξι μήνες μετά, όμως, όταν διέρρευσε το βίντεο και αποδείχτηκε ο βαθμός ενθάρρυνσης αλλά και συμμετοχής του Ρόσι στην άσκηση βίας κατά του 13χρονου μαθητή, οι γονείς του αγοριού ζήτησαν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης χαρακτηρίζοντας την τότε επιβληθείσα ποινή ήπια. 
Ο επιθεωρητής του σχολείου δήλωσε τρομοκρατημένος από το περιεχόμενο του βίντεο, καταδίκασε την "ακατάλληλη συμπεριφορά" του δασκάλου, την οποία όμως έσπευσε να χαρακτηρίσει ως "μεμονωμένο γεγονός" στη 18χρονη καριέρα του Ρόσι. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την τιμωρία που επέβαλε το σχολικό συμβούλιο στον καθηγητή χαρακτηρίζοντας την "σημαντικό πειθαρχικό μέτρο". 
Πόσο "μεμονωμένο", όμως, μπορεί να θεωρηθεί ένα τέτοιο πρωτοφανές περιστατικό ενδοσχολικής βίας και πότε θα γίνει σοβαρό; Όταν βρεθεί και δεύτερο παιδί που να υποστεί αντίστοιχη εξευτελιστική συμπεριφορά από τον εν λόγω δάσκαλο; Πώς εξηγείται η ακατανόητη συμπεριφορά του δασκάλου με τη 18χρονη διδακτική εμπειρία όχι μόνο να μη σταματήσει αλλά να ενθαρρύνει και να συμμετέχει στην άσκηση βίας, αντί να επιτελεί το διδακτικό του έργο, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει;
Ο ίδιος ο καθηγητής δεν είχε αρνηθεί το περιστατικό τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ προσπάθησε να το δικαιολογήσει ως "ένα άκακο παιδικό παιχνίδι και μια ευκαιρία για τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα". Την ίδια στιγμή, το 13χρονο θύμα είχε φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, όπως καταγγέλλουν οι γονείς του. Άλλαξε σχολικό περιβάλλον, ενώ παρακολουθείται από ψυχολόγο.
Πώς, μπορούν να θεωρηθούν "άκακο παιχνίδι" ο εξευτελισμός ενός μαθητή από τους συμμαθητές του και τα χτυπήματα του δασκάλου στο στομάχι του ήδη πεσμένου στο πάτωμα και ανήμπορου μαθητή ή τα ανόητα, νηπιακά αστειάκια περί "αερίων", αυτό πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς νοήμων άνθρωπος. Στη σωστή του βάση έθεσε το ζήτημα η μητέρα του αγοριού: "Όταν αφήνω τα παιδιά μου στο σχολείο, ως γονιός περιμένω από το σχολείο ν' αναλάβει τη φροντίδα του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου