8 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ!


Πριν τρεις μήνες δημοσιεύσαμε την είδηση για τον Σουηδό χειρουργό που αφαίρεσε κατά λάθος τον υγιέστατο γοφό ασθενούς, η οποία είχε εισαχθεί για μια επέμβαση ρουτίνας. Τρεις μήνες αργότερα, ένα ακόμη πιο σοβαρό περιστατικό δημιουργεί εύλογες απορίες για τη λειτουργία του σουηδικού συστήματος υγείας. Ένας 72χρονος άντρας έχασε τη ζωή του πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι, επειδή ο αναισθησιολόγος και η νοσοκόμα έκαναν διάλειμμα για να φάνε το μεσημεριανό τους!
Ο 72χρονος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για αφαίρεση όγκου από το νεφρό. Ενώ η εγχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη για περισσότερο από μία ώρα, στις 12 το μεσημέρι ο επικεφαλής αναισθησιολόγος έφυγε από την αίθουσα γιατί ήταν ώρα... γεύματος. Στη θέση του δεν ήρθε κάποιος άλλος γιατρός για να συνεχιστεί η επέμβαση, ενώ ύστερα από ένα τέταρτο έφυγε και η νοσοκόμα, η οποία αντικαταστάθηκε από συνάδελφο της του ορθοπεδικού τμήματος, που όμως δεν είχε ιδέα από αντίστοιχα ιατρικά περιστατικά. 
Ξαφνικά, ο ασθενής άρχισε να αιμορραγεί, ενώ έπεσε και η πίεση του αίματος του. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν σταθερά, όταν στη 1 περίπου το μεσημέρι η αντικαταστάτρια νοσοκόμα άρχισε να ψάχνει τον αναισθησιολόγο, μόνο που δεν μπορούσε να τον εντοπίσει πουθενά. Όταν τελικά ο αναισθησιολόγος και η νοσοκόμα επέστρεψαν, διαπίστωσαν ότι ο ασθενής δεν ανέπνεε, καθώς κάποιος είχε κλείσει τον αναπνευστήρα του ηλικιωμένου άνδρα πριν από 8 περίπου λεπτά. Αμέσως ξεκίνησαν προσπάθειες ανάνηψης, χωρίς όμως να έχουν αποτέλεσμα. Ο ασθενής είχε ήδη πεθάνει.
Το περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο της μικρής πόλης Lidköping πριν είκοσι μήνες, τον Ιανουάριο του 2011, όμως έγινε ευρύτερα γνωστό μόλις τις τελευταίες ημέρες. Αν και η κόρη του 72χρονου θύματος κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό, είκοσι μήνες μετά έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος από τη Διοίκηση του νοσοκομείου όσον αφορά την έρευνα για την τιμωρία των υπευθύνων, κάτι που προκάλεσε την οργή του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας της σκανδιναβικής χώρας. Στην έκθεση του το Συμβούλιο επισημαίνει την κακή οργάνωση του νοσοκομειακού ιδρύματος, καθώς σύμφωνα με το κακώς σχεδιασμένο ημερήσιο πρόγραμμα ο γιατρός και η νοσοκόμα έπρεπε να κάνουν μεσημεριανό διάλειμμα την ίδια ώρα, η νοσοκόμα αντικαταστάθηκε από συνάδελφο χωρίς εμπειρία, ενώ κανείς δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον αναισθησιολόγο, ο οποίος δεν είχε αφήσει κάποιο κινητό τηλέφωνο.
Σίγουρα, αν κάτσουμε να συγκεντρώσουμε αντίστοιχα περιστατικά από την ελληνική πραγματικότητα θα έχουμε να περιγράφουμε ατέλειωτες ιστορίες για γέλια και για κλάματα. Μη νομίζετε, όμως, ότι πρόκειται απλά για ένα ελληνικό μόνο φαινόμενο, αλλά τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου