7 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012.
Γενέθλια έχει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος στις 7 Σεπτεμβρίου 1936, ενώ το 1949 σαν σήμερα γεννήθηκε και η Αμερικανίδα ταογυδίσιτρα της ντίσκο Γκλόρια Γκέινορ, η ερμηνεύτρια του "I Will Survive".
Στη Βραζιλία γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Από το 16ο αιώνα η περιοχή αποικίστηκε από τους Πορτογάλους. Το 1815 η Βραζιλία έγινε συστατικό μέρος του νέου Βασιλείου της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και του Αλγκαβάρες, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ιωάννη τον Στ` της Πορτογαλίας, ο οποίος τότε κυβερνούσε εξ ονόματος της ανίκανης μητέρας του, που ήταν τυπικά η βασίλισσα της Πορτογαλίας. Αφορμή αποτέλεσε η παραμονή της βασιλικής οικογένειας στη Βραζιλία επί σειρά ετών μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους και το "σκάνδαλο" του να κυβερνάται η πορτογαλική αυτοκρατορία από το έδαφος της μέχρι τότε αποικίας. 
Μετά το ξέσπασμα της Φιλελέυθερης Επανάστασης στην Πορτογαλία το 1820 ο Ιωάννης Στ` αναχώρησε για τη Λισαβώνα ορίζοντας αντιβασιλέα της Βραζιλίας το γιο του, Πέτρο. Εν τω μεταξύ, τα πορτογαλικά Κορτές, ένα είδος Συμβουλίου, επεδίωκαν με σειρά αποφάσεων την επιστροφή της Βραζιλίας στο καθεστώς της αποικίας, ενώ διέταξαν τον Πέτρο να φύγει από τη χώρα. Εκείνος αρνήθηκε να υπακούσει, διόρισε αυτόνομη κυβέρνηση και στις 7 Σεπτεμβρίου 1822 κήρυξε την ανεξαρτησία της Βραζιλίας, αυτοκράτορας της οποίας αναγορεύτηκε ύστερα από λίγους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου