29 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΓΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΟΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΑΣ;


Εσείς, πόσους φίλους διαγράψατε από το προφίλ σας στο Facebook Ή μήπως εσείς είστε εκείνοι που ξαφνικά υποβιβαστήκατε στην κατηγορία των "μη φίλων"; Ο εικονικός κόσμος του Facebook έχει χίλια δυο καλά και άλλα τόσα αμφιλεγόμενα σημεία, ένα από τα οποία αφορά και το περίφημο στάτους των φίλων. Πόσο αληθινή είναι η φιλία με τους εκατοντάδες "φίλους" που έχουμε τσεκαρισμένους στο ηλεκτρονικό μας προφίλ και γιατί μας ενοχλεί ιδιαίτερα, αν κάποιος μας διαγράψει από φίλο του;
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού computers In Human Behavior δημοσιεύτηκαν τα συμπεράσματα έρευνας της Τζένιφερ Μπίβαν, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Chapman της Καλιφόρνια, με τίτλο "Negative emotional and cognitive responses to being unfriended on Facebook: An exploratory study" ("Αρνητικές συναισθηματικές και γνωστικές απαντήσεις στο να διαγραφόμαστε από φίλοι στο Facebook: Μια διεξοδική μελέτη"). Σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο Facebook, τόσο περισσότερο συναισθηματικές είναι οι αντιδράσεις μας σε οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνική αυτή πλατφόρμα.
Σύμφωνα με την Μπίβαν και τους συνεργάτες της, στο Facebook δημιουργούμε και γαλουχούμε μια απόλυτα εξατομικευμένη προσωπική ταυτότητα, η οποία πλήττεται όταν κάποιος μας διαγράφει από φίλο του, με αποτέλεσμα να πληγωνόμαστε περισσότερο. Όταν, μάλιστα, ο λόγος αυτού του "υποβιβασμού" οφείλεται σε κάτι που γράψαμε, σχολιάσαμε ή οτιδήποτε άλλο κάναμε στα πλαίσια του προφίλ μας, ο αντίκτυπος είναι ακόμη μεγαλύτερος. "Είναι απόδειξη του πόσο σημαντική θεωρούμε την ταυτότητα μας στο Facebook" υποστηρίζει η Μπίβαν.
Ίσως θα σας καθησύχαζε αν μαθαίνατε ότι τις περισσότερες φορές που οι χρήστες του Facebook διαγράφουν κάποιον από φίλο τους, ο πραγματικός λόγος που το κάνουν δεν έχει καμία σχέση με το ηλεκτρονικό μας προφίλ, αλλά η αιτία οφείλεται στις εκτός facebook σχέσεις των δύο πρώην "φίλων".  Ένας λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να πάψει να αναγνωρίζει έναν άλλο ως ηλεκτρονικό του φίλο, είναι γιατί ενδεχομένως να μη θέλει να σχολιαστεί αρνητικά από τους πραγματικούς του φίλους, τον περίγυρο του. Για παράδειγμα, κάποιος που συναναστρέφεται με συντηρητικούς ανθρώπους, ακόμη κι αν δεν ενοχλείται προσωπικά από τις σέξι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο προφίλ σας, ενδεχομένως να προτιμήσει να σας διαγράψει, αν ο περίγυρος του αρχίσει να προβαίνει σε αρνητικά σχόλια. 
Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι υπερβολικές δημοσιεύσεις που κάνει κάποιος στο προφίλ του, οι συναισθηματικές εξάρσεις (οι drama queen χαρακτήρες δεν είναι και πολύ δημοφιλείς ούτως ή άλλως) ή ακόμη και τα διαφορετικά life style. Φυσικά, υπάρχει πάντα και το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), το οποίο αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα, που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς, όπως παραδέχεται η Μπίβαν.
Σε κάθε περίπτωση, αν ποτέ τύχει να σας διαγράψουν από ηλεκτρονικό "φίλο", το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να το πάρετε επί πόνου ούτε ν' ακολουθήσετε το παράδειγμα ενός 60χρονου Αμερικανού, ο οποίος σκότωσε ένα ζευγάρι, επειδή "τόλμησαν" να διαγράψουν την κόρη του από φίλης τους στο facebook (περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ). Άλλωστε, η πραγματική ζωή, αυτό που μετράει πραγματικά, βρίσκεται γύρω μας και όχι στο facebook ή σε οποιονδήποτε άλλο εικονικό κόσμο.

Πηγή: Mashable.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου