25 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΥΡΑ!


Ποιος είπε ότι στη Βόρεια Ευρώπη, οι άνδρες συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού και στην ανατροφή των παιδιών περισσότερο από τους Νοτιοευρωπαίους; Αυτά τα στερεότυπα δεν ισχύουν τουλάχιστον στην περίπτωση της Γερμανίας, σύμφωνα με επίσημη έρευνα του Υπουργείου Οικογένειας της χώρας, όπως γράφουν οι Financial Times Deutschland.
Πιο συγκεκριμένα, το 70% των Γερμανίδων δήλωσε ότι αναλαμβάνουν μόνες τους όλες τις δουλειές του σπιτιού, έναντι ποσοστού 12% μεταξύ των ανδρών. Εξάλλου, περισσότερες από μία στις τρεις μητέρες δήλωσαν ότι οι άνδρες τους περνούν πολύ λίγο χρόνο στο σπίτι, ενώ αντίστοιχο ήταν το ποσοστό των γυναικών που δήλωσε ότι αναλαμβάνουν μόνες τους την ευθύνη να μεταφέρουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες ήταν μόλις 14%.
Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί άνδρες αποδεικνύονται τεμπέληδες, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει ότι θα ήθελε να εργάζεται λιγότερες ώρες, ώστε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο σπίτι, την ώρα που οι μη εργαζόμενες Γερμανίδες μητέρες δηλώνουν πρόθυμες να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά σε ποσοστό πάνω από 50%. Η άκαμπτη εργασιομανία των Γερμανών αποδεικνύεται μύθος κι από ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας. Συγκεκριμένα, το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε το ωράριο των εταιριών να είναι πιο ευέλικτο, ώστε να είναι και πιο φιλικό στις οικογένειες με παιδιά.
Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης είδησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς τις διαμαρτυρίες των Γερμανών φορολογούμενων για τις βιβλιοθήκες που δήθεν κλείνουν στη χώρα τους σώζοντας τους τεμπέληδες Έλληνες με τις πόρσε, τη στιγμή που στην πραγματικότητα τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω - πλήττοντας εμμέσως και τον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας. 
Απ' ότι μαθαίνουμε, μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να ψηφίσει διά νόμου την καταβολή αποζημίωσης ύψους 150 ευρώ το μήνα στους γονείς που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν - στ' αλήθεια και όχι "δήθεν", όπως οι γερμανικές βιβλιοθήκες - οι γονείς που δεν εργάζονται επιβαρύνονται με εξτρά φόρους, η καρδιά της γερμανίδας καγκελαρίου συνεχίζει να ματώνει και ο παραλογισμός καλά κρατεί σ' αυτή τη γωνιά του πλανήτη που λέγεται Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου