10 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 10 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012.
Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας στο ποδόσφαιρο, ο Φερνάντο Σάντος έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 58 ετών. Χρόνια πολλά και πολλές επιτυχίες στο εθνικό μας συγκρότημα!
Στην Κούβα γιορτάζεται η επέτειος από την έναρξη του πρώτου αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας στις 10 Οκτωβρίου 1868. Τον πόλεμο κήρυξε ο Carlos Manuel de Céspedes, Κουβανός γαιοκτήμονας, ο οποίος με ομιλία του (γνωστή ως"Grito de Yara", δηλαδή "Κραυγή της Γιάρα") ξεσήκωσε τα πλήθη κατά των Ισπανών. Δύο μέρες αργότερα ξεκίνησαν οι μάχες. Το Φεβρουάριο του 1878 ο πόλεμος τερματίστηκε με τη Συνθήκη του Zanjón, χωρίς η Κούβα να γίνει ανεξάρτητη, αλλά με την απελευθέρωση όσων σκλάβων συμμετείχαν στις μάχες, αν και η δουλεία δεν καταργήθηκε. Πολλοί ήταν οι Κουβανοί που δεν έμειναν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα αυτό, με συνέπεια να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος ανεξαρτησίας το 1895.
Στην Ταϊβάν γιορτάζεται η επέτειος από την εξέγερση του Wuchang στις 10 Οκτωβρίου 1911, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της δυναστείας των Κινγκ στην Κίνα τρεις μήνες αργότερα, οπότε ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κίνας. Να σημειωθεί ότι στο νησί της Ταϊβάν είχε καταφύγει ο στρατός του Τσαν Κάι Σενκ μετά την ήττα του στον κινεζικό εμφύλιο του 1949 και την επικράτηση των Κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ, ενώ η Ταϊβάν θεωρείται ότι αποτελεί τη συνέχεια του δημοκρατικού καθεστώτος που είχε συσταθεί στην ηπειρωτική Κίνα τον Ιανουάριο του 1912.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας γιορτάζεται με μεγάλη επισημότητα η επέτειος από την ίδρυση του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών το 1945, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των μελών του Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κορέας, αν και η ημερομηνία αμφισβητείται από ιστορικούς - κάτι που πρακτικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Στο Σουρινάμ, το μικρότερο σε έκταση κράτος της νότιου Αμερικής, σήμερα είναι η Εθνική Ημέρα των Μαρούν, δηλαδή απελεύθερων μαύρων σκλάβων, με την οποία τιμάται η επέτειος από τη συνθήκη ειρήνης του 1760 ανάμεσα στους σκλάβους που αγωνίζονταν για την ελευθερία τους και στους Ολλανδούς αποικιοκράτες.
Τα νησιά Φίτζι γιορτάζουν την επέτειο από την ανεξαρτησία τους το 1970. Έως τότε, τα Φίτζι ήταν βρετανική αποικία.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, όπως και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Θανατικής Ποινής, η οποία φέτος συμπίπτει με τα 10 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχία κατά της θανατικής ποινής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί δια νόμου σε 97 κράτη, σε 36 κράτη είναι τυπικά σε ισχύ, όμως δεν εφαρμόζεται ποτέ στην πράξη, ενώ σε 8 κράτη έχει καταργηθεί για τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2011 καταγράφηκαν εκτελέσεις θανατοποινιτών σε 21 χώρες (έναντι 31 χωρών πριν δέκα χρόνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου