13 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 13 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2012.
Ο τρεις φορές χρυσός (και μία φορά αργυρός) Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας γιορτάζει τα γενέθλια του κλείνοντας τα 41 του χρόνια. Τα γενέθλια του έχει σήμερα και ο κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος του ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, αλλά και η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα (από το Ιωάννα) Μούσχουρη, η οποία γεννήθηκε στα Χανιά το 1934. Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε και η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, γνωστής και ως "Σιδηρά Κυρία", Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ στις 13 Οκτωβρίου 1982 γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους κολυμβητές όλων των εποχών, ο αυστραλός Ίαν Θορπ, γνωστός και ως "τορπίλη".
Στο Μπουρουντί η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λουί Ρουαγκασόρε, ο οποίος θεωρείται ο εθνικός ήρωας της αφρικανικής χώρας. Γόνος βασιλικής οικογένειας, ο Ρουαγκασόρε ηγήθηκε του αντιαποικιακοκρατικού αγώνα. Δολοφονήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1961 από έναν Έλληνα, το όνομα του οποίου ήταν Γιώργος Καγιώργης, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Ρουαγκασόρε ως Πρωθυπουργού του Μπουρούντι και ενώ η χώρα προετοιμαζόταν για την ανεξαρτησία της από τη βελγική παρουσία.
Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών  μια πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να πείσει πολίτες και κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην οικοδόμηση ανθεκτικών κτηρίων απέναντι σε φυσικές ή άλλου είδους καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου