8 Οκτωβρίου 2012

Αθήνες του κόσμου

Πώς είπατε; Αυτή η Αθήνα υπάρχει στα όνειρα μας; Υπάρχει και στην πραγματικότητα, μόνο που δεν πρόκειται για την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά για ομώνυμη πόλη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο μία, Αθήνες, όμως, υπάρχουν πολλές. Αν μελετήσει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη, και ειδικά τον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα εντοπίσει μια σειρά από πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, που έχουν δανειστεί το όνομα τους από την ελληνική πρωτεύουσα. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα greece.greekreporter.com, συνολικά υπάρχουν 60 Αθήνες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και πόλεων που δεν ονομάζονται κανονικά έτσι, αλλά "Αθήνα" είναι το παρατσούκλι τους. Μάλιστα, το 2010 οι δήμαρχοι των 60 αυτών πόλεων βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, οπότε είχαν μια πρώτη συνάντηση.
Η δεύτερη μεγαλύτερη Αθήνα (στα αγγλικά Άθενς) στον κόσμο βρίσκεται στην πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, ο πληθυσμός της υπερβαίνει τους 115.000 κατοίκους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, ο οικισμός της περιοχής ονομαζόταν Cedar Shoals. Στις 25 Ιουλίου 1801, ένας πολιτικός, ο Τζον Μίλεντζ, αγόρασε με δικά του έξοδα μια σημαντική έκταση, την οποία χάρισε στο Πανεπιστήμιο, ενώ ονόμασε την περιοχή "Αθήνα", από το όνομα της πόλης, όπου λειτουργούσε η Ακαδημία του Πλάτωνα στην αρχαιότητα.
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη είναι η Αθήνα (Άθενς) της Αλαμπάμα με πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1818. Η αρχική της ονομασία ήταν Άθενσον, όμως σύντομα πήρε τη σημερινή της ονομασία.
Η πολιτεία του Οχάιο έχει την τιμή να φιλοξενεί δύο πόλεις με το όνομα Άθενς. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μία μικρή πόλη περίπου 22.000 κατοίκων, που μάλιστα αποτελεί και την πρωτεύουσα της κομητείας Άθενς, κι ένα χωριό στην κομητεία του Χάρισον, με 520 κατοίκους. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή υπάρχει και η Νέα Αθήνα (Νιού Άθενς) με 342 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2000.
Το Άθενς του Τενεσί αριθμεί περισσότερους από 13.000 κατοίκους. Η πόλη ιδρύθηκε το 1822, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, νονός ήταν ένας από τους επιτρόπους, ο Elijah Hurst, ο οποίος θεώρησε ότι η πόλη ταίριαζε στην περιγραφή της αρχαίας Αθήνας, όπως τη φανταζόταν ο ίδιος από τα βιβλία που είχε διαβάσει. Παρόμοιου μεγέθους είναι και το Άθενς του Τέξας. Η πόλη ιδρύθηκε το 1902, ενώ θεωρείται η "παγκόσμια πρωτεύουσα των μαυρομάτικων φασολιών" και το "σπίτι του χάμπουργκερ".
Άλλες αξιοσημείωτες αμερικανικές Αθήνες είναι η Ουέστ Άθενς στην Καλιφόρνια με πληθυσμό 8.729 κατοίκους, η Άθενς της Νέας Υόρκης με 4.000 κατοίκους, η Άθενς της Πενσιλβάνια με 3.415 κατοίκους, η οποία έχει εγγραφεί στο αμερικανικό Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τοποθεσιών, αλλά και σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, το Όρεγκον, η Δυτική Βιρτζίνια, το Ουινσκόνσιν κλπ.Το κοινό όλων αυτών των πόλεων είναι ότι το όνομα τους αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στην αρχαία Ελλάδα. Ως η μόνη εξαίρεση αυτού του κανόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί το Άθενς της πολιτείας Μέιν. Πρόκειται για ένα χωριό 850 περίπου κατοίκων, που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία πληθυσμού με ελληνική καταγωγή (12%) στις ΗΠΑ. 
Μια μικρή κωμόπολη 3.000 κατοίκων με την ονομασία Άθενς υπάρχει και στο Οντάριο του Καναδά. Η πόλη ιδρύθηκε το 1792 και αρχικά ονομαζόταν Farmersville, όμως το 1888 μετονομάστηκε σε Άθενς από τον Arza Parish, προς τιμήν της ελληνικής πρωτεύουσας, επειδή η πόλη είχε εξελιχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής. Όμως, Αθήνα δεν υπάρχει μόνο στις χώρες της βορείου Αμερικής. Στην Κόστα Ρίκα συναντούμε την πόλη Ατένας, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, η οποία έχει 7.700 κατοίκους.
Τέλος, υπάρχει μια σειρά από πόλεις που αναγνωρίζονται τιμητικά ως "Αθήνες", χωρίς να έχουν αλλάξει την επίσημη ονομασία τους. Έτσι:
- η Αλεξάνδρεια αποκαλείται και "Αθήνα της Αιγύπτου",
- η πόλη Matanzas θεωρείται η "Αθήνα της Κούβας",
- η Jyväskylä είναι η "Αθήνα της Φινλανδίας",
- η Βοστόνη είναι η "Αθήνα της Βορείου Αμερικής",
- η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, χαρακτηρίζεται ως η "Αθήνα της Νοτίου Αμερικής",
- η πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, Σάντο Ντομίνγκο, είναι η "Αθήνα της Λατινικής Αμερικής"
- η Κατάνια ονομάζεται και "Αθήνα της Σικελίας",
- η Φλωρεντία αποκαλείται και ως η "Αθήνα του Μεσαίωνα",
- το Νόβι Σαντ είναι η "Σερβική Αθήνα",
- η πόλη Τομσκ είναι η "Αθήνα της Σιβηρίας",
- η πόλη Μαντουράι της Ινδίας είναι η "Αθήνα της Ανατολής",
- "Αθήνα του Βορρά" θεωρείται το Εδιμβούργο της Σκοτίας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου