8 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 8 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον  γεννήθηκε σαν σήμερα το 1970, ενώ στις 8 Οκτωβρίου 1949 γεννήθηκε η Σιγκούρνι Γουίβερ. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου ονομάζεται Ημέρα του Κολόμβου τιμώντας την επέτειος της άφιξης του Ιταλού εξερευνητή στην αμερικανική ήπειρο, όταν το πλοίο του στάθμευσε στα νησιά Μπαχάμες στις 12 Οκτωβρίου 1492 (Ιουλιανό ημερολόγιο).
Το ιστορικό γεγονός της άφιξης του Κολόμβου στην αμερικανική ήπειρο γιορτάζουν σήμερα και στην Αργεντινή με την  Ημέρα Σεβασμού στην Πολιτιστική Ποικιλομορφία (Día del Respeto a la Diversidad Cultural), σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί η συγκεκριμένη επέτειος στους ιθαγενείς πληθυσμούς, στη μνήμη των οποίων η άφιξη των Ευρωπαίων συνδέεται με την καταστροφή των δικών τους αρχαίων πολιτισμών.
Στον Καναδά, τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία ιστορικά συνδέεται με τα ταξίδια Άγγλων και Γάλλων εξερευνητών που τελικά αποίκησαν τον Καναδά κατά το 16ο με 17ο αιώνα.
Σήμερα είναι η Ημέρα του Αθλητισμού στην Ιαπωνία, μια πρωτότυπη αργία που αποσκοπεί να μεταδώσει στον πληθυσμό της χώρας το ενδιαφέρον για την άσκηση και τον αθλητισμό. Αρχικά, η συγκεκριμένη περίσταση γιορταζόταν στις 10 Οκτωβρίου, στην επέτειο από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 1964, όμως από το 2000 και μετά, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την καθιέρωση των εορταστικών τριημέρων, η γιορτή μετατέθηκε τη δεύτερη Δευτέρα του μήνα.
Στην Κροατία γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στις 8 Οκτωβρίου 1992 η χώρα έσπασε οριστικά τους νομικούς της δεσμούς με την πρώην Γιουγκοσλαβία και αναγνωρίστηκε και τυπικά ως ανεξάρτητη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία του Μπριούνι τρεις μήνες νωρίτερα, με την οποία είχε τερματιστεί ο πόλεμος των δέκα ημερών στη Σλοβενία.
Στο Ισραήλ γιορτάζεται η  Simchat Torah, η οποία κλείνει τον κύκλο της επταήμερης γιορτής της Σκηνοπηγίας. Στις Συναγωγές διαβάζονται τα τελευταία εδάφια του Δευτερονόμιου, κλείνει δηλαδή ένας κύκλος ανάγνωσης της Τορά και αρχίζει ένας νέος κύκλος από τους πρώτους στίχους του βιβλίου της Γεννήσεως. 
Στο Περού γιορτάζεται η Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση της ναυμαχίας του Ανγκάμος στις 8 Οκτωβρίου 1879, που είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ονομαζόμενου Πολέμου του Ειρηνικού (1879-1884), όταν το Περού συμμάχησε με τη Βολιβία και από κοινού πολέμησαν με το στρατό της Χιλής. Τόσο στη ναυμαχία του Ανγκάμος όσο και συνολικά στον Πόλεμο του Ειρηνικού, νικήτρια ήταν η Χιλή, όμως, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, η σημερινή ημέρα αποτελεί εθνική εορτή για τους Περουβιανούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου