11 Οκτωβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας


Πολλές είναι οι κινηματογραφικές πρεμιέρες για ακόμη μία εβδομάδα, χωρίς όμως να συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από τους κριτικούς - ούτε καν η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι". Οι χολιγουντιανές ταινίες της εβδομάδας είναι το σίκουελ της ταινίας "Αρπαγή" με τον Λίαμ Νίσον, η επίκαιρη - λόγω αμερικανικών εκλογών - κωμωδία "Οι υποψήφιοι" και η ταινία τρόμου "V/H/S". Από το Ιράν προέρχεται η ταινία "Πυροτεχνήματα την Τετάρτη", που φιλοδοξεί να πατήσει στα χνάρια του περσινού "Ένας χωρισμός".


Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (εποχής, Ελλάδα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής / Πρωταγωνιστούν: Sebastian Koch, John Cleese, Catherine Deneuve, Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελαρίου
Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος από πειρατής του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στην διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την επανάσταση του 1821. Κατά την παραμονή του στην Ρωσία, εξελίσσεται σε ζάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού. Η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον φέρνει αντιμέτωπο με απανωτές συμφορές, μέχρι που αποφασίζει να χαρίσει όλη του την περιουσία και στο τέλος τον ίδιο του τον εαυτό στο όνομα της αγάπης.
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 3.5/10
cinetime.gr: 2/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 3/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Η αρπαγή 2 - Taken 2 (δράσης, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Oliver Megaton / Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace
Υπόθεση: Όταν ο Μπράιαν Μιλς ανακαλύπτει πως η πρώην σύζυγός του, Λενόρ, ετοιμάζεται να ζητήσει διαζύγιο, την καλεί μαζί με την κόρη τους, Κιμ, σε ένα ειδυλλιακό Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, με την ελπίδα να κερδίσει ξανά την καρδιά της. Στο παρελθόν όμως, ο Μπράιαν έχει σκοτώσει για να σώσει την κόρη του και τώρα αυτός και η οικογένειά του θα πρέπει να πληρώσουν. Ο Μπράιαν και η Λενόρ απάγονται, αλλά η Κιμ καταφέρνει να αποδράσει...
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.9/10 (από 16.002 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 4.1/10 (κριτικοί), 3.6/5 (από 45.477 χρήστες)
myfilm.gr: 2.5/10
cinetime.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 3/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
Roger Ebert:: 3/4


Οι υποψήφιοι - The Campaign (κωμωδία, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Jay Roach / Πρωταγωνιστούν: Will Ferrell, Zach Galifianakis
Υπόθεση: Όταν ο Καμ Μπρέιντι, για πολλά χρόνια μέλος του Κογκρέσου διαπράττει μια μεγάλη δημόσια γκάφα πριν τις επερχόμενες εκλογές, ένα ζευγάρι αδίστακτων συμβούλων βάζει απέναντί του έναν αντίπαλο υποψήφιο, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προτίμηση του εκλογικού σώματος στην Βόρεια Καρολίνα. Ο άνθρωπος τους: ο αφελής Μάρτι Χάγκινς, διευθυντής του τοπικού γραφείου τουρισμού. Στην αρχή, ο Μάρτι φαίνεται να είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή, αλλά, με τη βοήθεια της υποστήριξης των νέων χορηγών του και του αδίστακτου υπεύθυνου της προεκλογικής του καμπάνιας, γρήγορα μετατρέπεται σε έναν ικανό υποψήφιο που θέτει σε αμφιβολία τη φαινομενικά σίγουρη εκλογή του χαρισματικό Καμ. Καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει και οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις, οι λεκτικές ύβρεις κλιμακώνονται σε τραυματισμούς, και η μοναδική έγνοια τους είναι πως θα εξαφανίσουν από προσώπου γης ο ένας τον άλλο. 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.410 (από 10.782 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6/10 (κριτικοί), 3.4/5 (από 61.411 χρήστες)
myfilm.gr: 3/10
cinetime.gr: 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert:: 3/4


Πυροτεχνήματα την Τετάρτη - Chaharshanbe-soori (δράμα, Ιράν, 2006)
Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi / Πρωταγωνιστούν: Hedye Tehrani, Samiei Taraneh Alidoosti, Hamid Farokhnezhad
Υπόθεση: Την τελευταία Τετάρτη πριν το νέο περσικό έτος, ο λαός του Ιράν γιορτάζει με πυροτεχνήματα, όπως προβλέπει μια παλιά ζωροαστρική παράδοση. Η Ρούχι, περνάει τη μέρα της στην πρώτη της δουλειά, ανάμεσα σε άλλου είδους πυροτεχνήματα- το νέο της αφεντικό και τη γυναίκα του. Η Ρούχι εργάζεται προσωρινά ως καθαρίστρια, για να εξοικονομήσει χρήματα για τον επερχόμενο γάμο της. Την πρώτη κιόλας ημέρα στη νέα της δουλειά, γίνεται μάρτυρας σε έναν τεράστιο καβγά ανάμεσα στο ζευγάρι που έχει το διαμέρισμα η σύζυγος πιστεύει ότι ο άντρας της την απατά. Κατά τη διάρκεια της μέρας, η νεαρή γυναίκα, το ζευγάρι, το παιδί τους και η ερωμένη, μπλέκονται σε μια σειρά αποκαλύψεων και αντιπαραθέσεων καθώς ξετυλίγεται η αλήθεια. 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.8/10 (από 1.971 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 3.7/5 (από 645 χρήστες)
myfilm.gr: 5/10
cinetime.gr: 8/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5


V/H/S (τρόμου, ΗΠΑ)
Υπόθεση: Μια ομάδα παρανόμων προσλαμβάνεται από μια μυστηριώδης οργάνωση για να κλέψει μία σπάνια βιντεοκασέτα από ένα ετοιμόρροπο σπίτι στη μέση του πουθενά, αλλά σύντομα αντιλαμβάνονται ότι η δουλειά δεν είναι όσο εύκολη νόμιζαν. Στο καθιστικό, ένα άψυχο σώμα κείτεται κοντά σε μια παλιά συσκευή τηλεόρασης, και περιβάλλεται από στοίβες βιντεοκασετών VHS. Καθώς ψάχνουν για τη σωστή, αναγκάζονται να παρακολουθήσουν μια ατελείωτη σειρά από ανατριχιαστικά βίντεο, κάθε ένα πιο αλλόκοτο από το άλλο. 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.0/10 (από 6.356 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.6/10 (κριτικοί), 3.2/5 (από 6.061 χρήστες)
myfilm.gr: 1/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 0/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert:: 1/4


Ο στρατηγός - The General (κωμωδία, ΗΠΑ, 1926)
Σενάριο - Σκηνοθεσία:Clyde Bruckman, Buster Keaton / Πρωταγωνιστούν: Buster Keaton, Marion Mack
Υπόθεση: Ο Τζόνι είναι μηχανοδηγός τρένου και αρραβωνιαστικός της Άναμπελ. Το τρένο του, που έχει το όνομα «Στρατηγός», και η Άναμπελ είναι οι δυο μεγάλες αγάπες του. Όταν ξεσπά ο Αμερικανικός Εμφύλιος, ο Τζόνι πηγαίνει να καταταγεί, δεν τον δέχονται όμως ως στρατιώτη - παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιδίου - αλλά ως μηχανοδηγό. Η Άναμπελ τον αποφεύγει, θεωρώντας ότι από δειλία δεν στρατεύτηκε. Ο Τζόνι είναι απελπισμένος, αλλά όλα θα αλλάξουν όταν μια ομάδα κατασκόπων του εχθρού κλέβει το τρένο, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η Άναμπελ. Ο Τζόνι είναι αποφασισμένος να τους κυνηγήσει, ώστε να ξαναπάρει πίσω την ατμομηχανή του αλλά και να σώσει την αγαπημένη του. Στο τέλος, ο επίμονος μηχανοδηγός θα φτάσει να γίνει ήρωας πολέμου…
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.3/10 (από 29.035 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.9/10 (κριτικοί), 4.3/5 (από 10.082 χρήστες)
cinetime.gr: 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 10/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 5/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 5/5


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου