18 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 18 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1956. Τα γενέθλια του γιορτάζει και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που γίνεται αισίως 94 ετών. Μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1920, γεννήθηκε και μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες, σύμβολο της χώρας στο εξωτερικό, η Μελίνα Μερκούρη, η οποία πέθανε στις  6 Μαρτίου 1994. Σύμπτωση ή όχι, 18 Οκτωβρίου 1981 έγραφε το ημερολόγιο όταν το ΠΑΣΟΚ γινόταν για πρώτη φορά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου έχοντας κερδίσει το 48% στις εθνικές εκλογές.
Ξένοι διάσημοι που γεννήθηκαν σαν σήμερα είναι - μεταξύ άλλων: ο ηθοποιός Ζακ Έφρον (γενν. το 1987), ο "σκληρός" του Χόλιγουντ Ζαν Κλον Βαν Νταμ (γενν. 1960), ο τραγουδιστής Ne-Yo (γενν. το 1982) και η Τσέχα πρώην τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (γενν. το 1956), μια από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών στο συγκεκριμένο άθλημα.
Στο Αζερμπαϊτζάν γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 1991, το Ανώτατο Σοβιέτ της μέχρι τότε σοβιετικής δημοκρατίας αποφάσισε τη διάλυση του Κομμουνιστικού κόμματος και ανακήρυξε το Αζερμπαϊτζάν ανεξάρτητο κράτος, μια απόφαση που θα επικυρωνόταν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και με δημοψήφισμα.
Στην Αλάσκα γιορτάζεται η επέτειος της παραχώρησης της περιοχής από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν σήμερα το 1867. Μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, η Ρωσία αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να γίνονται εισηγήσεις για πώληση της Αλάσκας στο αμερικανικό κράτος. Ο εμφύλιο Βόρειων και Νότιων ανέβαλλε τις όποιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν και πάλι το Μάρτιο του 1867. Αρχικά, το αμερικανικό Κογκρέσο διαφωνούσε με την αγορά μιας τεράστιας παγωμένης έκτασης, ενώ πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έκαναν λόγο για την "τρέλα του Σιούαρντ", αναφερόμενοι στον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Γουίλιαμ Χένρι Σιούαρντ, ο οποίος είχε πάρει αρκετά ζεστά το θέμα των διαπραγματεύσεων. Τελικά, η συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ έκλεισε στα 7,5 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το αμερικανικό κράτος αγόρασε την Αλάσκα έναντι μόλις δύο σεντς το στρέμμα. Τον Ιούλιο του ίδιους έτους επικυρώθηκε η συμφωνία από το Κογκρέσο και στις 18 Οκτωβρίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης της Αλάσκας, όπως ονομάστηκε η περιοχή από τους Αμερικανούς, τροποποιώντας ελαφρά τη ρωσική ονομασία Αλιέσκα, που στη γλώσσα των Αλεούτ σημαίνει "μεγάλη γη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου