19 Οκτωβρίου 2012

Πώς να νικήσετε τους εφιάλτες σας


Σας βασανίζει κάποιος επίμονος εφιάλτης που δε σας αφήνει να κοιμηθείτε ήσυχοι τα βράδια; Συχνά, οι έντονα τραυματικές εμπειρίες αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο ανθρώπινο υποσυνείδητο και ανασύρονται στην επιφάνεια με τη μορφή δυσάρεστων ονείρων κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτείνοντας την ανασφάλεια και προξενώντας επιπρόσθετο άγχος στον παθόντα. Πολλοί είναι εκείνοι που χάνουν στην κυριολεξία τον ύπνο τους εξ αιτίας ενός επίμονου εφιάλτη ή καταφεύγουν σε ηρεμιστικά φάρμακα για να "πέσουν ξεροί" στο κρεβάτι τους. Είναι αυτή, όμως, η ενδεδειγμένη λύση;
Η δρ. Άντρεα Φίλιπς, από το Αυστραλιανό Κέντρο Μετατραυματικής Πνευματικής Υγείας, προτείνει μία μέθοδο που ονομάζεται "θεραπείας εικονικής επανάληψης (πρόβας)" (imagery rehearsal treatment), με την οποία οι άνθρωποι που πάσχουν από μετατραυματικό στρες καλούνται να ξαναγράψουν το σενάριο του εφιάλτη τους, ν' αλλάξουν το όνειρο και τελικά ν' απαλλαγούν από αυτό.
Τι περιλαμβάνει η μέθοδος; Κατ' αρχήν ο ασθενής καταγράφει τον εφιάλτη που εισβάλλει στα όνειρα του με κάθε ακρίβεια. Στη συνέχεια, καλείται να σκεφτεί ένα εναλλακτικό, πιο χαρούμενο τέλος στην ιστορία του και να το φαντασιωθεί λίγο πριν πέσει για ύπνο - ένα είδος πρόβας.
Μία πρώτη έρευνα έγινε σε βετεράνους του πολέμου στο Βιετνάμ που έπασχαν από μετατραυματικό στρες. Οι 11 στους 12 παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, ενώ οι 7 σταμάτησαν να βλέπουν εφιάλτες μέσα σ' ένα χρόνο. Πάντως, όλοι οι ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν με την ίδια αμεσότητα, αλλά σε ορισμένους η πρόοδος συντελέστηκε άμεσα, ενώ σε άλλους έγινε σταδιακά.
Αυτήν την περίοδο, η δρ. Φίλιπς εργάζεται πάνω στους εφιάλτες Αμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα The Age της Μελβούρνης, η δρ. Φίλιπς δίνει κάποια παραδείγματα από τη μέθοδο θεραπείας. Για παράδειγμα, ένας στρατιώτης που έβλεπε στον εφιάλτη του ότι τον κυνηγούν εκατοντάδες άγρια σκυλιά, τα αντικατέστησε στη φαντασία του με τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, όπως στην παιδική ταινία.
Ένας άλλος ασθενής που έβλεπε ότι γίνεται μια έκρηξη στο πεδίο της μάχης και στη συνέχεια ανάκαλυπτε ένα πτώμα που ήταν το δικό του, προσπαθεί να αντικαταστήσει τους ήχους της μάχης με τους ήχους ενός ξέφρενου πάρτι, όπου όλοι είναι χαρούμενοι. Η μέθοδος είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, σε κάθε περίπτωση, όμως, σε ακραίες περιπτώσεις καλό είναι να συμβουλευτεί κάποιος έναν ειδικό και να του δώσει εκείνος μια κατεύθυνση θεραπείας.
Αν πάλι αναρωτιέστε για την προέλευση της λέξης "εφιάλτης", αυτή οφείλεται σ' έναν αρχαίο Αθηναίο πολιτικό, τον Εφιάλτη γιο του Σοφωνίδη, αρχηγός της παράταξης των Δημοκρατικών και πνευματικός πατέρας του Περικλή. Ο Εφιάλτης ήταν ένας αφάνταστα δίκαιος και αδιάφθορος άνθρωπος, ενώ ήλεγχε συχνά τους διεφθαρμένους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι παραπονιόντουσαν ότι έβλεπαν τον Εφιάλτη ακόμη και στον ύπνο τους. Τελικά, ο Εφιάλτης δολοφονήθηκε το 461 π.Χ. και στην ηγεσία των Δημοκρατικών τον διαδέχτηκε ο Περικλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου