14 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 14 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1952 γεννήθηκαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ενώ το 1971 γεννήθηκε στην Αθήνα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης. Την ίδια μέρα με το Χαραλαμπίδη γεννήθηκε και ο Γίρκι Κατάινεν, ο σημερινός πρωθυπουργός της Φινλανδίας και εφτά χρόνια αργότερα ο αμερικανός τραγουδιστής Άσερ.
Στη Γεωργία σήμερα γιορτάζεται μια σημαντική θρησκευτική γιορτή, που ονομάζεται Svetitskhovloba και αναφέρεται στον Καθεδρικό Ναό Svetitskhoveli, που βρίσκεται στην πόλη Mtskheta, μια από τις παλιότερες πόλεις της χώρας, και ο οποίος χτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα, αν και η αρχική εκκλησία στην ίδια περιοχή είχε χτιστεί τον 4ο αιώνα. Πιστεύεται ότι στο Svetitskhoveli βρίσκεται θαμμένος ο χιτώνας του Ιησού. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας Εβραίος ονόματι Ηλίας ή Ελιάζαρ, ο οποίος καταγόταν από τη Mtskheta και βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ την περίοδο της σταύρωσης του Ιησού, πήρε το χιτώνα του Ιησού από έναν Ρωμαίο στρατιώτη και τον μετέφερε στην πατρίδα του. Εκεί, τον έδωσε στην αδερφή του, τη Σιδόνια, η οποία πέθανε ακαριαία από τη συγκίνηση της. Καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν τον χιτώνα από τα χέρια της, η Σιδόνια θάφτηκε μαζί μ' αυτόν, ενώ στον τάφο της φύτρωσε αργότερα ένας κέδρος, στο σημείο όπου είναι χτισμένος ο ναός.
Στην Καμπότζη ξεκινάει το τετραήμερο Φεστιβάλ των Νεκρών ή Ημέρα των Προγόνων, που ονομάζεται Bon Pchum Ben και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δέκατη πέμπτη μέρα του δέκατου μήνα, σύμφωνα με το βουδιστικό ημερολόγιο των Χμερ. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές για τους κατοίκους της χώρας.
Στην Τανζανία η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στην επέτειο από το θάνατο του Τζούλιους Νυερέρε, γνωστός και ως "Mwalimu" (δηλαδή "δάσκαλος") ή "Baba wa Taifa" (δηλ. "πατέρας του έθνους"). Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, την οποία κυβέρνησε επί μία εικοσαετία (1965-1985). Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 1999 σε νοσοκομείο του Λονδίνου από λευχαιμία.
Στην Υεμένη γιορτάζεται η επέτειος από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα στο πρώην κράτος της νοτίου Υεμένης έναντι των Βρετανών τον Οκτώβριο του 1963. Η περιοχή αποτελούσε βρετανικά αποικία υπό διαφορετικά καθεστώτα από το 1838. Τελικά, οι Βρετανοί άρχισαν να αποσύρονται το 1967, ενώ το 1969 ανέβηκε στην εξουσία το κομμουνιστικό κόμμα και ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Νοτίου Υεμένης, το οποίο τελικά ενώθηκε με το βόρειο τμήμα το Μάιο του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου