19 Οκτωβρίου 2012

Εσύ πώς θ' αντιδρούσες, αν ο 84χρονος παππούς σου πόζαρε γυμνός;


Για τους περισσότερους Κινέζους το να εκθέτει κάποιος τη γυμνή του αλήθεια (το σώμα του) δημόσια συνιστά μη αποδεκτή συμπεριφορά. Με αυτό το σκεπτικό, ένα από τα πιο κατακριτέα επαγγέλματα είναι τα γυμνά μοντέλα, άντρες και γυναίκες που ποζάρουν γυμνοί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  των πανεπιστημιακών σχολών της χώρας, με κίνητρο να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους. Παραδόξως, ένα μεγάλο ποσοστό γυμνών μοντέλων είναι ηλικιωμένοι - άνδρες κυρίως - που δεν μπορούν να συντηρηθούν μόνο με τη σύνταξη τους ή αισθάνονται την ανάγκη να ξεφύγουν από τη μοναξιά του σπιτιού τους και να έρθουν σ' επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο.
Τέτοια είναι η περίπτωση και του 84χρονου Wang Xuzhong από την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, ο οποίος ποζάρει γυμνός για τους φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών του Νοτιοδυτικού Πανεπιστημίου Εθνοτήτων της πόλης Chengdu. Πριν 15 χρόνια, ο κύριος Xuzhong έχασε τη σύζυγο του, ενώ δέκα χρόνια μετά πέθανε και ο μικρότερος γιος του. Οι σχέσεις του με τα υπόλοιπα παιδιά του, δεν είναι ιδιαίτερα στενές. Ο μεγαλύτερος γιος του τον επισκεπτόταν μέχρι πρόσφατα μια φορά την εβδομάδα για να του φέρει καθαρά ρούχα και λίγο φαγητό, ενώ τις δυο κόρες του τις βλέπει μια φορά το μήνα.
Το 2002 έκλεισε το ραφείο που διατηρούσε και βγήκε στη σύνταξη. Ωστόσο, νιώθοντας μοναξιά μέσα στο σπίτι και με σύνταξη μόλις 800 γουάν, από τον περασμένο Απρίλιο ο 84χρονος πρώην ράφτης, που δεν έχει προβλήματα υγείας, αποφάσισε ν' αλλάξει ματιά ξεκινώντας μια νέα καριέρα ως γυμνό μοντέλο. Η μόνη απαίτηση του νέου του επαγγέλματος είναι να ποζάρει γυμνός μπροστά σε φοιτητές επί 45 λεπτά κερδίζοντας παράλληλα 60 με 100 γουάν την ώρα, δηλαδή περίπου 1400 γουάν το μήνα. 
Μιλώντας στην εφημερίδα China Daily, o Wang Xuzhong δηλώνει ότι το νέο του επάγγελμα του φέρνει "περισσότερη ευτυχία από ποτέ. Είναι μια καριέρα που αξίζει σεβασμού". Την ώρα του διαλείμματος ντύνεται και κόβει βόλτες ανάμεσα στους φοιτητές που τον ζωγραφίζουν. "Είμαι πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος να βλέπω εξαιρετική δουλειά, κάτι που με κάνει να νιώθω πολύτιμος, ένα συναίσθημα που δεν το είχα πριν ξεκινήσω αυτή τη δουλειά".
Όμως, σε μια κοινωνία βαθύτατα παραδοσιακή, όπως η κινεζική, δε θα μπορούσαν να μην υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα από τα ίδια τα παιδιά του κυρίου Xuzhong. Ο γιος του συνεχίζει μεν να του στέλνει ρούχα, όμως μόνο τις ώρες που ο πατέρας του λείπει, ώστε να μη συναντηθούν, ενώ παράλληλα άλλαξε τις κλειδαριές του σπιτιού του. "Ντρέπεται που ο πατέρας του εργάζεται γυμνός" παραδέχεται στην εφημερίδα ο κύριος Xuzhong, ο οποίος όμως δεν προτίθεται να θυσιάσει την ευτυχία που του προσφέρει το νέο του επάγγελμα, χάρη στα έσοδα από το οποίο, εξάλλου, απολαμβάνει ακόμη περισσότερο και τις γαρίδες, το αγαπημένο του φαγητό. 
Στο Πεκίνο υπάρχουν τουλάχιστον 45 πανεπιστήμια και κολέγια που χρησιμοποιούν μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ως γυμνά μοντέλα. Παραδόξως, οι νεότερες ηλικίες δε φαίνονται να ενδιαφέρονται - άραγε αυτό σημαίνει ότι η κινεζική κοινωνία συντηρητικοποιείται; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - κρύβουν την αλήθεια από τις οικογένειες τους. Μια 52χρονη γυναίκα ομολογεί ότι στο σύζυγο και στην κόρη της λέει ότι ποζάρει ντυμένη, κι ας κάνει το αρκετά επικερδές αυτό επάγγελμα για τρία ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που στο δρόμο αποφεύγουν ακόμη και να χαιρετήσουν τον καθηγητή ή τον φοιτητή με τον οποίο συνεργάζονται, επειδή νιώθουν έντονο το αίσθημα της ντροπής.
Η μοναξιά είναι ένα ανυπόφορο πολλές φορές συναίσθημα, ειδικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το αίσθημα ενός υπερβολικού κοινωνικού καθωσπρεπισμού πολλές φορές μας τυφλώνει και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες του άλλου, μας κάνει επικριτικούς. Η ζωή, όμως, είναι πολύ ωραία και πολύ μικρή για να τη σπαταλούμε γκρινιάζοντας. 

Πηγή: China Daily

1 σχόλιο: