24 Ιανουαρίου 2013

Ένας ακόμη λόγος για να χάσεις τα περιττά κιλά


Όπως γνωρίζουμε, τα υπέρβαρα άτομα κινδυνεύουν από σειρά σοβαρότατων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια κλπ. Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν τα υπέρβαρα άτομα, να χάσουν την ζωή τους εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Emergency Medicine Journal.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο ανέλυσαν τα δεδομένα από τροχαία δυστυχήματα της περιόδου μεταξύ 1996 και 2008. Συνολικά, εξετάστηκαν στοιχεία για 3.400 ζευγάρια οδηγών, που ενεπλάκησαν σε μεταξύ τους τροχαία, ενώ οδηγούσαν αυτοκίνητα παρόμοιου μεγέθους, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εμπλοκής τρίτων παραγόντων για την εξαγωγή των επιστημονικών συμπερασμάτων. 
Περίπου το 18% των οδηγών που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας, ήταν υπέρβαροι, δηλαδή είχαν ΔΜΖ μεγαλύτερο από 30. Όπως διαπιστώθηκε, τα συγκεκριμένα άτομα εμφάνιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν την ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου σε σχέση με όσους είχαν πιο φυσιολογικό βάρος. 
Ειδικότερα, στα άτομα με δείκτη μεταξύ 30 και 35 ο κίνδυνος θανάτου ήταν ανεβασμένος κατά 20%, ενώ τα ακόμη πιο υπέρβαρα άτομα, όσοι δηλαδή είχαν δείκτη πάνω από 40, ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν κατά 80%! Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ο κίνδυνος αυξάνεται και λόγω των ιατρικών παθήσεων που ούτως ή άλλως είναι αυξημένες στους υπέρβαρους. Εξάλλου, δεν πρέπει να υποτιμούνται και άλλα στοιχεία, όπως η μη σωστά προσαρμοσμένη θέση του καθίσματος του οδηγού, η μη σωστή τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας κλπ. 
Πάντως, δεν είναι η πρώτη έρευνα που καταλήγει σε μια τέτοια διαπίστωση ως προς τη σχέση βάρους και θανάτου από τροχαία. Τι μπορούμε να κάνουμε; Αφού συνειδητοποιήσουμε ότι το αυτοκίνητο όχι απλά βοηθάει στο ν' αποκτήσουμε τα περιττά κιλά, αλλά εμμέσως μας εκθέτει και σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καλό είναι να επανακαθορίσουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητα μας σε σχέση με την οδήγηση και το βάδισμα. 

Σχετικά θέματα: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου