22 Ιανουαρίου 2013

Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Δανία


Η καλύτερη κινηματογραφική χρονιά των τελευταίων 30 ετών ήταν το 2012 για τη Δανία, καθώς όλες οι ταινίες που προβλήθηκαν στη χώρα έκοψαν 14.2 εκατομμύρια εισιτήρια. Εξαιρετική ήταν η χρονιά και για τις δανέζικες παραγωγές, καθώς 3 ταινίες έσπασαν το συμβολικό φράγμα των 500.000 εισιτηρίων, κάτι που είχε να συμβεί από το 1986. 

Στις τρεις πρώτες θέσεις του ετήσιου box office βρέθηκαν τρία μπλοκ μπάστερ. Το "Skyfall" συνέτριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ταινίας με πρωταγωνιστή τον 007 προσελκύοντας περισσότερους από 900.000 θεατές, ακολούθησε η ταινία "Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι", που κατάφερε να κόψει 423.000 εισιτήρια μέσα σε 16 μόλις μέρες, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η "Επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη". 
Από εκεί και κάτω, οι τρεις επόμενες θέσεις του δανέζικου box office για το 2012 ανήκουν σε τρεις εγχώριες παραγωγές. Εμπορικότερη δανέζικη ταινία της χρονιάς αναδείχτηκε το πολεμικό δράμα "Hvidsten gruppen: Nogen må dø for at andre kan leve" της ηθοποιού Anne-Grethe Bjarup Riis, στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα. Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας είναι "This Life", ενώ μια ελληνική μετάφραση θα ήταν κάτι σαν "Ομάδα Χβίντστεν, Κάποιος πρέπει να πεθάνει, ώστε οι άλλοι να μπορούν να ζήσουν". 764.516 θεατές έσπευσαν στις κινηματογραφικές αίθουσες για να θυμηθούν την ζωή και την αντίσταση των Δανών τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Ακολούθησε η ρομαντική κομεντί "Den skaldede frisør" της βραβευμένης Σουζάνε Μπίερ. Η ταινία είναι γνωστή περισσότερο με τον αγγλικό τίτλο "Love Is All You Need", ενώ μια ακριβής μετάφραση του πρωτότυπου στα ελληνικά θα ήταν "Η κακή κομμώτρια". Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας - κομμώτριας στο επάγγελμα - που μετά από μια περιπέτεια με τον καρκίνο, ανακαλύπτει ότι ο άντρας την απατά και ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία για το γάμο της κόρης της, όπου γνωρίζεται μ' ένα μίζερο χήρο, τον οποίο υποδύεται ο Πιρς Μπρόσναν, γνωρίζοντας και πάλι τον έρωτα. Η ταινία έκοψε συνολικά 644.255 εισιτήρια.
Πολύ καλή ήταν η πορεία και της αισθηματικής ταινίας εποχής "A Royal Affair", που εξιστορεί τον παράνομο έρωτα μιας βασίλισσας με το γιατρό που έχει αναλάβει τη φροντίδα του τρελού συζύγου της. Η ταινία βασίζεται σ' ένα βιβλίο, που περιγράφει την πραγματική ιστορία της βασίλισσας Καρολίνας Ματθίλδης, συζύγου του βασιλιά της Δανίας και της Νορβηγίας Χριστιανού Η΄, που βασίλεψε στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Η ταινία, που έκοψε 528.425 εισιτήρια, είναι μεταξύ των πέντε υποψηφίων για το Όσκαρ της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της χρονιάς.
Μεταξύ των πέντε πιο πετυχημένων δανέζικων ταινιών για το 2012 περιλαμβάνεται η ταινία "Far til fire: Til søs" ("Πατέρας 4 παιδιών: στη θάλασσα") του δημοφιλούς - στη Δανία - κινηματογραφικού franchise, που βασίζεται στο ομότιτλο κόμικ στριπ και τράβηξε τα βλέμματα 409.945 θεατών, αλλά και μία ακόμη οικογενειακή κωμωδία με τίτλο "Min søsters børn alene hjemme" ("Τα παιδιά της αδερφής μου μόνα στο σπίτι"), που είναι η πέμπτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς "Min søsters børn". Η ταινία, που δεν προορίζεται για διεθνή καριέρα, έκοψε 310.556 εισιτήρια.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου