21 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 21 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σημαντικοί άνθρωποι, που άφησαν το στίγμα τους σε διαφορετικό τομέα ο καθένας, γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο Γάλλος σχεδιαστής Κριστιάν Ντιόρ (1905-1957), ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλη (Αριστοτέλης) Σαβάλας (1922-1994) και ο Βρετανός κωμικός Μπένι Χιλ (1924-1992).
Εν τω μεταξύ, τα γενέθλια του θα γιορτάσει σήμερα ένας από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που μπορούν να παραδεχτούν ότι όντως έκαναν καριέρα στο Χόλιγουντ, αν και είναι παραγνωρισμένος στην Ελλάδα, ο Στάθης Γιαλελής, γνωστός κυρίως από την ταινία "America, America" του Ηλία Καζάν. Ο Γιαλελής γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1941. Άλλα γνωστά πρόσωπα που έχουν σήμερα γενέθλια, είναι η ηθοποιός Τζίνα Ντέιβις ("Θέλμα και Λουίζ"), 57 ετών, η Ιταλίδα τοπ μόντελ και ηθοποιός Βανέσα Χέσλερ, 25 ετών, η τραγουδίστρια των Spice Girls Έμα Μπάντον, 37 ετών, και ο Βραζιλιάνος τραγουδιστής Μισέλ Τελό, 32 ετών, που το 2012 έγινε διάσημος και στη χώρα μας χάρη στο διαβόητο "Ai Se Eu Te Pego"

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σήμερα είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιορτάζεται η Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ, μια απόδοση τιμής στον άνθρωπο που εργάστηκε σκληρά και ανέδειξε τις διακρίσεις που υφίσταντο οι έγχρωμοι Αμερικής. Μπορείτε να διαβάσετε σημαντικά αποσπάσματα από το διάσημο ιστορικό λόγο που είχε εκφωνήσει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 28 Αυγούστου 1963, μπροστά από το μνημείο του Λίνκολν στην αμερικανική πρωτεύουσα κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Στη Δομινικανή Δημοκρατία τιμάται η Altagarcia (δηλ. η Μεγαλόχαρη), η οποία θεωρείται η προστάτιδα της συγκεκριμένης χώρας της Καραϊβικής. 
Σύμφωνα με το θρύλο, η ευσεβής κόρη ενός πλουσίου εμπόρου, ζήτησε από τον πατέρα της να της φέρει ένα πορτρέτο της Μεγαλόχαρης από τον Άγιο Δομίνικο (την πρωτεύουσα) Ωστόσο, εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τέτοια πορτρέτα και ο έμπορος δεν ήξερε τι να κάνει, όταν εμφανίστηκε ένας άγνωστος γέροντας με μακριά γενειάδα, έβγαλε από την κάπα του μια τυλιγμένη ζωγραφιά λέγοντας στον έμπορο ότι είναι αυτό που έψαχνε, η εικόνα της Μεγαλόχαρης. 
Ένας φίλος του εμπόρου φιλοξένησε τους δύο άνδρες στο σπίτι του εκείνο το βράδυ, αλλά όταν ξημέρωσε ο γέροντας είχε εξαφανιστεί. Ο έμπορος έβαλε την εικόνα κάτω από το μανδύα του και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, όμως η εικόνα εξαφανίστηκε και τη βρήκε σ' ένα άλλο σημείο. Αυτό συνέβη ξανά και ξανά και τελικά ο έμπορος παρέδωσε το πορτρέτο αυτό στην εκκλησία. 
Αρχικά, η γιορτή της Altagracia εορταζόταν το Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο μετακινήθηκε στις 21 Ιανουαρίου για να συμπίπτει με την επέτειο από τη νίκη κατά των Γάλλων το 1690.

Στα νησιά Μπαρμπάντος γιορτάζεται η μνήμη του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας, Έρολ Μπάροοου, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα τo 1920. Ο Μπάροου κυβέρνησε τα Μπαρμπάντος από την πρώτη μέρα που έγιναν ανεξάρτητο κράτος στις 30 Νοεμβρίου 1966 και για μια δεκαετία, ενώ επανεξελέγη στο πρωθυπουργικό αξίωμα το 1986, το οποίο και κράτησε μέχρι το θάνατο του στις 1 Ιουλίου 1987. 

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλιγκτον, γιορτάζεται η επέτειος από την άφιξη του πλοίου Aurora στις 22 Ιανουαρίου 1840 μεταφέροντας τους πρώτους 150 αποίκους της περιοχής από το Γκρέιβσαντ της Αγγλίας. Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη ή την τέταρτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, όποια πέφτει πιο κοντά στην ιστορική ημερομηνία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - lifestyle:
Στις 21 Ιανουαρίου 1929 έγινε η εκλογή της πρώτης Μις Ελλάς.(Τυπικά, η διοργάνωση έγινε το βράδυ του Σαββάτου, 20 Ιανουαρίου, αλλά τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου).  Μεγάλη νικήτρια ήταν η Ασπασία Καρατζά, 23 ετών, καταγόταν από την Πάτρα και εργαζόταν ως τραπεζική υπάλληλος. Το χαρακτηριστικό της ήταν ότι δεν φορούσε πούδρα και η ομορφιά της ήταν πραγματική. Λεπτομερέστατο ρεπορτάζ για τα παρασκήνια της βραδιάς εκείνης, αλλά και για τα παρατράγουδα που ακολούθησαν τον πρωτόγνωρο για την Ελλάδα διαγωνισμό, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Τα πρώτα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ελλάς το 1929: Η νικήτρια, τα παρασκήνια και οι κόντρες

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Στις 21 Ιανουαρίου 1984, χιλιάδες Αθηναίοι συνόδεψαν το Βασίλη Τσιτσάνη στην τελευταία του κατοικία στο Α'  Νεκροταφείο. Παρόντες ήταν και φίλοι του μπουζουξήδες, οι οποίοι έπαιζαν με τα μπουζούκια τους τη "Συννεφιασμένη Κυριακή". Η Μελίνα Μερκούρη - τότε Υπουργός Πολιτισμού - μίλησε με ιδιαίτερα θερμά και συγκινητικά λόγια για τον Τσιτσάνη, τον οποίο χαρακτήρισε "γλυκό και ρομαντικό ποτάμι, αστείρευτη φλέβα, μεγάλη καρδιά" που σημάδεψε τον τόπο και που "με το μεγάλο ταλέντο του έγραψε και τραγούδησε τις στενοχώριες μας, τους σεβντάδες και τα σεκλέτια μας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου