21 Ιανουαρίου 2013

Ακόμη μία έρευνα υποστηρίζει ότι το facebook μας ρίχνει τη διάθεση


Αγαπημένο αντικείμενων πολλών ερευνών είναι η επίδραση που ασκεί το facebook στην ψυχολογία των χρηστών του. Τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά, καθώς άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το facebook βοηθά στο ν' αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση, ενώ άλλες επιμένουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Με τις τελευταίες συντάσσεται και μια νέα έρευνα Γερμανών καθηγητών του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Darmstadt.

Οι ερευνητές ρώτησαν ευθέως 600 ανθρώπους και περισσότεροι από το ένα τρίτο απάντησαν ότι κάθε φορά που επισκέπτονταν την ιστοσελίδα, στο τέλος ένιωθαν χειρότερα. Αν και δεν αιτιολόγησαν γιατί συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κύριος λόγος που το facebook ρίχνει την ψυχολογία σε ορισμένους ανθρώπους είναι η ζήλια. 
Όταν βλέπουν τις επαφές τους ν' ανεβάζουν χαρούμενες φωτογραφίες, όπου διασκεδάζουν και γενικά περνούν καλά, αυτό επιδρά καταλυτικά στη διάθεση τους και τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά κυρίως όσους απλά σερφάρουν στο facebook για να βλέπουν τα προφίλ των φίλων τους και δεν ανεβάζουν δικό τους υλικό ούτε συμμετέχουν ενεργά. 
Πάντως, άλλες έρευνες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο μειώνει τα επίπεδα του άγχους, ανεβάζει την αυτοεκτίμηση και τροφοδοτεί ακόμη και ναρκισσιστικά συναισθήματα. Διαβάστε για τις αντιφατικές έρευνες κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου