26 Ιανουαρίου 2013

Η συνταγή για το πιο νόστιμο γαλλικό τοστ (ή αβγόφετες)!


Στην Ελλάδα τις ονομάζουμε απλά αβγόφετες, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια εκδοχή του παγκοσμίως διάσημου γαλλικού τοστ. Κι επειδή το γαλλικό τοστ, όπως και κάθε φαγητό, μπορεί να γίνει τέχνη, ακολουθήστε τη συνταγή της Μάρθα Στιούαρτ, που είναι η πιο αγαπημένη τηλεοπτική μαγείρισσα των Αμερικανών, και παραδοθείτε άνευ όρων στη γεύση του.


ΥΛΙΚΑ
6 μεγάλα αυγά 
1 1/2 φλιτζάνι γάλα 
Χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι (περίπου 1/4 φλιτζανιού) 
2 κουταλιές της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας 
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά) 
1 κουταλιά ζάχαρη 
Ξύσμα από 1 λεμόνι (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 
1 πρέζα αλάτι 
6 φέτες ψωμί, όπως μπριός, κομμένο σε φέτες πάχους 2.5 εκατοστών, κατά προτίμηση της χθεσινής ημέρας
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο 
4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι 
Καθαρό σιρόπι σφενδάμου, (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε μαζί (σε ένα μπολ) τα αυγά, το γάλα, το χυμό, τη βανίλια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. 
Τοποθετούμε τις φέτες ψωμιού σ' ένα ρηχό ταψί, που να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να τις χωρέσει σε μία στρώση. Πάνω στις φέτες ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και τις αφήνουμε να μουσκέψουν για 10 λεπτά. Τις αναποδογυρίζουμε και τις αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να μουσκέψουν και από την ανάποδη  πλευρά. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αφού τοποθετήσουμε στη σχάρα ένα κομμάτι λαδόχαρτο.. 
Εν τω μεταξύ σ' ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές της σούπας φυτικό ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τις μισές φέτες ψωμί για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις βάζουμε στο φούρνο - πάνω στο λαδόχαρτο - και συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τις υπόλοιπες φέτες ( προσθέτοντας το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι στο τηγάνι μας) επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία. Κρατάμε τις φέτες μέσα στο φούρνο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος, καθώς τρώγονται ζεστές, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε σιρόπι σφενδάμου.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου