22 Ιανουαρίου 2013

Το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο είναι... ΠΟΙΟ;;


Αν κάνουμε ένα γκάλοπ στο δρόμο - ή και σε φίλους και γνωστούς - με το ερώτημα "τι νομίζετε ότι είναι εκείνο που φέρνει την ευτυχία σ' ένα γάμο", οι απαντήσεις που θα παίρναμε θα ήταν πολλές: τα παιδιά, η κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η αληθινή αγάπη κλπ. Σίγουρα, το μόνο που δεν θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε ν' ακούσουμε θα ήταν ότι το μυστικό για ένα γάμο κρύβεται στον... ύπνο!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια μελέτησαν από κοντά τις συνήθειες 60 ζευγαριών ηλικίας μεταξύ 18 και 56 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κρατούσαν καθημερινά ημερολόγιο, όπου κατέγραφαν πόσες ώρες είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, αλλά και τα συναισθήματα που έτρεφαν για το άλλο τους μισό. Παράλληλα, τους είχαν ανατεθεί μια σειρά από αποστολές, για να τις επιλύσουν ως ζευγάρια.
Όπως προέκυψε με το πέρας της έρευνας, όσοι κοιμόντουσαν καλά τα βράδια, συνεργάζονταν καλύτερα και βοηθούσαν περισσότερο ο ένας τον άλλο. Εξάλλου, τα ίδια άτομα κατέγραφαν στα ημερολόγια τους ότι εκτιμούσαν περισσότερο τους συντρόφους τους, ενώ εξέφραζαν συχνότερα αισθήματα ευγνωμοσύνης απέναντι τους.
Σύμφωνα με τη δρ. Άν Γκόρντον, που ήταν η επικεφαλής της μελέτης, "η κακή ποιότητα του ύπνου μας κάνει περισσότερο εγωιστές, καθώς ιεραρχούμε ως σημαντικότερες τις δικές μας ανάγκες έναντι του συντρόφου μας". Το σημαντικό, όμως, είναι να απολαμβάνουν και οι δύο την ίδια καλή ποιότητα ύπνου, καθώς ακόμη κι αν μόνο ο ένας αντιμετωπίζει προβλήματα με το πώς κοιμάται, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η μετάδοση της... γκρίνιας και όχι του χαμόγελου.  

Σχετικά θέματα:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου