Σήμερα είναι Σάββατο, 11 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα γεννήθηκε μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825), όπως και δύο σημαντικοί Ισπανοί καλλιτέχνες: ο σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989) και ο συγγραφέας Καμίλο Χοσέ Θέλα (1916-2002, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989).
Στις 11 Μαΐου γεννήθηκαν επίσης ο περιβόητος βαρώνος Μινχάουζεν (1720-1797) και ο Βρετανός αστρονόμος Άντονι Χιούς, 89 ετών, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1974 για τη συμβολή του στην ανακάλυψη των πάλσαρ.
Από το χώρο του ποδοσφαίρου, γενέθλια έχει ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία (36 ετών) και ο μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, Αντρές Ινιέστα, 29 ετών.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Μαΐου 1958 πραγματοποιήθηκαν εκλογές-έκπληξη, καθώς για πρώτη φορά ένα αριστερό κόμμα, η ΕΔΑ, αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε για δεύτερη φορά η Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) με 41.1% και 171 έδρες, η Ε.Δ.Α. (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) συγκέντρωσε 24.4% και 79 έδρες (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 19 ανεξάρτητοι, που εξελέγησαν συνεργαζόμενοι με την ΕΔΑ), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 20.7% και 36 έδρες. Στη Βουλή εκπροσωπήθηκαν ακόμη και άλλα μικρότερα κόμματα, που είχαν συνασπιστεί σε δύο συμμαχίες: η Π.Α.Δ.Ε. (Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις) με 10.62% και 10 βουλευτές και η Ε.Λ.Κ. (Ένωση Λαϊκών Κομμάτων) με 2.95% και 4 βουλευτές.
Στις 11 Μαΐου 1963, οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έφεραν στο αγγλικό κοινοβούλιο με ερώτηση τους το θέμα του ταξιδιού, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη χώρα τους το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας. Το θέμα βρισκόταν σχεδόν καθημερινά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ύστερα από τα επεισόδια που σημάδεψαν την επίσκεψη της βασίλισσας Φρειδερίκης στο Λονδίνο τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, θέτοντας το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση τους, οι Βρετανοί βουλευτές επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία "διατηρεί υπό κράτηση επί πολλά χρόνια σημαντικό αριθμό ατόμων, τα εγκλήματα των οποίων είναι κυρίως πολιτικής φύσης, ενώ μερικοί εξ αυτών αγωνίστηκαν με γενναιότητα κατά της ναζιστικής και φασιστικής τυραννίας", ενώ έκαναν λόγο για "ενέργεια ασυμβίβαστη με τους σκοπούς και τις αρχές της δυτικής Δημοκρατίας και των εθνών που μετέχουν στο ΝΑΤΟ".
Δεν ήταν η πρώτη πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί για το ελληνικό ζήτημα, αλλά είχε προηγηθεί και πρόταση 130 Βρετανών βουλευτών με την οποία είχε ζητηθεί η απόλυση των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων.
Στις 11 Μαΐου 1967, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος κηρύχτηκε εν χηρεία με τη δημοσίευση αναγκαστικού νόμου στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως". Ο διορισμένος από τη χούντα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επικαλέστηκε τη δήθεν κακή κατάσταση της υγείας του μέχρι τότε αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσοστόμου, που ωστόσο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Στις 11 Μαΐου 1970, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η σύζυγος του Μίκη Θεοδωράκη, Μυρτώ, αφίχθη στο Παρίσι μαζί με τα δυο παιδιά της, όπου τους υποδέχθηκε ο συνθέτης, και στην Ελλάδα η χούντα των Συνταγματαρχών ψαχνόταν για το πώς κατάφερε να τους ξεφύγει η "όμηρος", στην οποία είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.
Όπως μετέδιδε το πρακτορείο Ρώυτερς, "Η σύζυγος του συνθέτη εξαφανίστηκε από την οικίας της προ δύο ημερών, αφ' ότου απέτυχε να λάβει την αναγκαία άδεια για να μεταβεί στο Παρίσι και να συναντήσει το σύζυγο της Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά την απελευθέρωση του συζύγου της τον προηγούμενο μήνα, εκείνη υπέβαλε αίτηση έκδοσης διαβατηρίου για τον εαυτό της και για τα δύο παιδιά της, αλλά η ασφάλεια την πληροφόρησε ότι κυβέρνηση απαγόρευσε την έξοδο της από την Ελλάδα. Μέλη της οικογένειας της κ. Θεοδωράκη είπαν τηλεφωνικά προς τους δημοσιογράφους ότι η σύζυγος του συνθέτη ανεχώρησε από την Αθήνα μεταβαίνοντας σε θερινό θέρετρο της κεντρικής Ελλάδας και ότι θα επιστρέψει στην οικία της. Αξιωματικοί της ασφάλειας, όμως, δήλωσαν ότι αν και διεξάγουν έρευνες για την ανακάλυψη της, φοβούνται ότι έχει ήδη εξέλθει της χώρας".
Εξάλλου, άλλα πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ως γεγονός την άφιξη της Μυρτώς Θεοδωράκη στο Παρίσι μαζί με τα παιδιά της και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο από το συνθέτη.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στο "σβέρκο" της ελληνικής κυβέρνησης είχαν καθίσει το 1898 οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Διεθνούς Ελέγχου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να έχουν άμεση εικόνα των αποφάσεων, όπως έγραφε το "Άστυ" στην πρώτη του σελίδα στις 11 Μαΐου 1898:
"Κατ' απόφασιν ληφθείσαν χθες υπό της Κυβερνήσεως, η Επιτροπή του Διεθνούς Ελέγχου πρόκειται να εγκατασταθή εν τω υπουργείω των Οικονομικών, διατειθεμένων ιδιαιτέρων δωματίων επί του τρίτου πατώματος του υπουργείου".
Το πρόβλημα με τα πειραγμένα ταξίμετρα δεν είναι πρόσφατο. Δεν εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτελούσε ήδη ζήτημα το 1927. Στις 11 Μαΐου 1927, η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" μετέφερε στους αναγνώστες της τις συμβουλές της Αστυνομίας Πόλεως σχετικά με τα "τεχνάσματα των σωφέρ διά των οποίων ούτοι εξαπατούν τους πελάτας".
Δύο ήταν τα κυριότερα κόλπα των ταξιτζήδων της εποχής: "α΄) Διά της τριβής του σύρματος του μεταδίδοντος την κίνησιν εις το Ταξίμετρον εφ' όσον το σύρμα τούτο είνε ακάλυπτον και β΄) Του αυτοκινήτου ευρισκομένου εν αναμονή, ο οδηγός διά του γρύλλου υψοί τον άξονα εις τρόπον ώστε να φέρη τον τροχόν αιωρούμενον και εκτελή περιστροφικάς κινήσεις, οπότε το Ταξίμετρον θα αναγράφη ποσόν οίον θ' ανέγραφεν όταν το αυτοκίνητον ευρίσκετο εν κινήσει". Τέλος, ένα τρίτο κόλπο εξαπάτησης των πελατών ήταν και το εξής: "Κατεβάζουσι την σημαίαν εις την πρώτην ταρίφαν και αφού διανύσωσι απόστασιν τινά δι' επιδεξίας κινήσεως, εάν μάλιστα είνε και νυξ ευκολώτατα, καταβιβάζουσι ταύτην εις την δευτέραν ταρίφαν και αφού διανύσωσι επίσης ικανήν απόστασιν δι' ετέρας κινήσεως φέρουν την σημαίαν εις την Α ταρίφαν και εις το τέλος της διαδρομής παρουσιάζεται το Ταξίμετρον με την σημαίαν μεν εν τάξει, αλλά αναγράφον περισσότερα του κεκανονισμένου ποσού".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου