10 Μαΐου 2013

Τα 5 μυστικά της haute cuisine από τον διασημότερο σεφ του κόσμου

Πηγή: Facebook

Ένας από τους πλέον καταξιωμένους σεφ παγκοσμίως είναι ο Αλαίν Ντουκάς, ο πρώτος σεφ που είχε το προνόμιο να δει τρία από τα (συνολικά τριάντα) εστιατόρια του σε τρεις διαφορετικές πόλεις του πλανήτη να κερδίζουν από τρία αστέρια Μισελέν το καθένα -η ανώτατη τιμητική διάκριση. Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα "Le Nouvel Observateur", o Ντουκάς μοιράζεται τα πέντε μυστικά της επιτυχίας του.

1. Φιλοξενία
Η φιλοξενία είναι τέχνη. Μπορείς ν' αγγίξεις την τελειότητα, μόνο όταν προσαρμόσεις το χώρο (όπου εργάζεται) καθ' εικόνα σου. Τίποτα δεν πλησιάζει καν τα εξοχικά πανδοχεία, που είναι επίσης και τα σπίτια των ανθρώπων. Ποτέ δεν θα ξεχάσετε τη διαμονή σας εκεί.
2. Φύση
Είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για έναν μάγειρα. Η μόνη πηγή, για να λέμε την αλήθεια. Είμαι πάντα θαμπωμένος από τη φύση. Τα πάντα μ' ευχαριστούν, από το χρώμα μιας μελιτζάνας μέχρι τα αστραφτερά λέπια ενός μπαρμπουνιού
3. Βασικά υλικά.
Αφαιρέστε ό,τι δεν είναι απαραίτητο. Τα υπερβολικά, πολλά συστατικά θα μπερδέψουν τις γεύσεις. Περιοριστείτε στα βασικά: αληθινή γεύση, αληθινή υφή, αληθινό χρώμα.
4. Ορθότητα
Η σωστή τεχνική. Ο σωστός χρόνος μαγειρέματος. Το σωστό γαρνίρισμα. Η ορθότητα έρχεται σταδιακά, ύστερα από μεγάλη πειθαρχία και πολλή πρακτική. Ίσως αυτό είναι που κυνηγούν όλοι οι καλλιτέχνες. Για ένα μάγειρα είναι μια διαρκής εμμονή. 
5. Μοιρασιά.
Το να μοιράζεστε σας εμπλουτίζει. Μην κρατάτε τίποτα μόνο για τον εαυτό σας. Η εποχή με τις μυστικές συνταγές και τα προσωπικά κόλπα έχουν τελειώσει εδώ και μεγάλο διάστημα. Μοιράζομαι όλα όσα ξέρω και περιμένω από όλους τους συνεργάτες μου να κάνουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου