8 Μαΐου 2013

Τραγουδιστές που έγιναν διάσημοι μέσω ίντερνετ


Στην εποχή του ίντερνετ και των σόσιαλ μίντια, έχουν ανατραπεί οι παραδοσιακοί τρόποι με τους οποίους μπορούσε ένας τραγουδιστής να γίνει διάσημος. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιον ισχυρό ατζέντη, εκτός ίσως από τη μαμά σου, ή διασυνδέσεις στη μουσική βιομηχανία, για να γίνεις "είδωλο". Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιο ταλέντο, να έχεις γκελ στο ευρύ κοινό, αλλά και λίγη τύχη, να δει ο σωστός άνθρωπος τα βίντεο σου -ή ν' ακούσει απλά τα τραγούδια σου- στο σωστό timing.


1. ΤΖΑΣΤΙΝ ΜΠΙΜΠΕΡ

Ο πιο διάσημος τραγουδιστής που ξεκίνησε μέσω σόσιαλ μίντια και συγκεκριμένα από το Youtube είναι ο Τζάστιν Μπίμπερ. Το 2007, όταν ο Μπίμπερ ήταν μόλις 12 ετών, η μητέρα του -για όλα φταίνε οι μανάδες- ανέβασε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ένα βίντεο από την εμφάνιση του Τζάστιν σε τοπικό διαγωνισμό, όπου είχε τραγουδήσει το "So Sick" του Ne-Yo, και είχε έρθει δεύτερος. Η απήχηση του βίντεο, που προοριζόταν για φίλους και συγγενείς, ήταν ενθαρρυντική, κι έτσι η μαμά Μπίμπερ συνέχισε ν' ανεβάζει κι άλλα μουσικά βίντεο τα επόμενα χρόνια. 
Το ραντεβού με τη διεθνή επιτυχία ήρθε το 2007, όταν ένας ατζέντης πέτυχε κατά λάθος τα βίντεο του έφηβου Τζάστιν, να τραγουδάει διάφορες επιτυχίες. Εντυπωσιάστηκε, συγκέντρωσε περισσότερες πληροφορίες, τελικά επικοινώνησε με το παιδί και την οικογένεια του και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, με τον Μπίμπερ να ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια, να γίνεται γνωστός στην Αμερική και εφηβικό είδωλο, αλλά και να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε Youtube και Twitter, ως ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές των τελευταίων ετών. 


2. ΚΑΡΛΥ ΡΕΪ ΤΖΕΠΣΕΝ

Χάρη στον Τζάστιν Μπίμπερ έγινε διάσημη και μια συμπατριώτισσα του, η γεννημένη το 1985 Κάρλι Ρέι Τζέπσεν. Έχοντας κάνει κάποιες πρώτες προσπάθειες το 2008 χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση, η Τζέπσεν συμμετείχε στο τάλεντ σόου "Canadian Idol" της ίδιας χρονιάς, όπου τερμάτισε στην τρίτη θέση. Έγινε ευρύτερα γνωστή στον Καναδά και το Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το "Call Me Maybe" ως το πρώτο σινγκλ του νέου της άλμπουμ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2012, ο -σταρ πλέον- Τζάστιν Μπίμπερ άκουσε το τραγούδι στο ραδιόφωνο, σε μία επίσκεψη του στη χώρα καταγωγής του, τον Καναδά, του άρεσε πολύ και το πρότεινε μέσω τουίτερ στους εκατομμύρια θαυμαστές του, που τον ακολουθούν. Αυτό ήταν. Η επιτυχία ήταν πλέον εξασφαλισμένη για την τραγουδίστρια, που δεν φανταζόταν αυτήν την ξαφνική, τεράστια δημοσιότητα, η οποία θα συνεχιζόταν και με το "Good Time", μια εξαιρετική συνεργασία της Carly Rae Jepsen με τον ράπερ Owl City. 
[Βλ. περισσότερα: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: CARLY RAE JEPSEN - CALL ME MAYBE]

3. ΛΙΛΥ ΑΛΕΝ

Η Λίλυ Άλεν προσπάθησε από την εφηβικά της χρόνια να εισβάλλει στη μουσική βιομηχανία, όμως οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, κάτι που η ίδια απέδωσε στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ και στο γεγονός ότι ο πατέρας της, Κιθ Άλεν, ήταν διάσημος. Απογοητευμένη, αποφάσισε να τα παρατήσει και να γίνει ανθοπώλης, όμως το μικρόβιο της μουσικής δεν την εγκατέλειψε. Η Λίλυ άρχισε να ηχογραφεί τραγούδια, τα οποία στη συνέχεια ανέβασε στο MySpace, ύστερα από διαφωνίες με την εταιρία της, το Νοέμβριο του 2005. Δεκάδες χιλιάδες άκουσαν τα τραγούδια της από την ιστοσελίδα, ενώ θα γινόταν ευρύτερα γνωστή λίγους μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2006, ύστερα από δημοσίευμα ενός ένθετου περιοδικού της εφημερίδας "Observer". 


4. PSY 

Ο Psy ήταν ήδη γνωστός και μάλιστα καταξιωμένος στην πατρίδα του, Νότιο Κορέα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, όταν μέσα σε μια νύχτα έγινε παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο με το τραγούδι του "Gangnam Style". Το τραγούδι κυκλοφόρησε στη Νότιο Κορέα τον Ιούλιο του 2012, με τους Νοτιοκορεάτες θαυμαστές του να βλέπουν μανιωδώς το βίντεο κλιπ του τραγουδιού στο Youtube. Έτσι, μόλις στις 14 Αυγούστου το βίντεο κλιπ βρέθηκε στην πρώτη θέση των μουσικών βίντεο του μήνα, ενώ σύντομα κατέκτησε την πρώτη θέση στο βίντεο τσαρτ των iTunes. 
Πολλοί Αμερικανοί τραγουδιστές, όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερο για το άγνωστο αυτό τραγούδι ενός άγνωστου σ' αυτούς καλλιτέχνη από μια χώρα της Άπω Ανατολής, που σημειώνει τόσο απρόσμενη επιτυχία, ξετρελάθηκαν με το αστείο χορευτικό του βίντεο κλιπ και το προώθησαν μέσω τουίτερ. Κι επειδή όταν ένα τραγούδι γίνεται τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, έστω και ως "αστείο", η φήμη του εξαπλώνεται σ' ολόκληρο τον κόσμο, έτσι έγινε και με το "Gangnam Style", που εξελίχθηκε σε παγκόσμια μανία σπάζοντας κάθε ρεκόρ στο youtube. 
Ακολούθησε πρόσφατα μια δεύτερη απόπειρα του Psy να σημειώσει αντίστοιχη επιτυχία με το "Gentleman", για την οποία υπήρχε μεγάλη ανυπομονησία και υψηλές προσδοκίες, όμως "δεν είναι κάθε μέρα του αϊ-Γιαννιού", όπως λέει και μια ελληνική παροιμία. Πάντως, η καριέρα του Psy στην Ασία είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, ενώ δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει κάποια στιγμή και στο μέλλον.

Η Charice είναι μια κοπέλα από τις Φιλιππίνες, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2005, σε ηλικία 13 μόλις ετών, όταν συμμετείχε σε παιδικό, μουσικό τάλεντ σόου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας της. Δεν πήρε κάποιο βραβείο, αφού τερμάτισε στην τρίτη θέση, ωστόσο η κοπέλα δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να ασχολείται με το τραγούδι ανεβάζοντας στο Youtube βίντεο, όπου τραγουδούσε γνωστές επιτυχίες. 
Πρώτοι την εντόπισαν Σουηδοί μουσικοί παραγωγοί τον Ιούνιο του 2007, οπότε την κάλεσαν στη χώρα τους. Εκεί, η Charice ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ.Αυτή η πρώτη μικρή επιτυχία στάθηκε αφορμή να προσκληθεί ως καλεσμένη σ' ένα τάλεντ σόου της νοτιοκορεατικές τηλεόρασης, όπου τραγούδησε δύο τραγούδια. 
Κι επειδή το Youtube δεν γνωρίζει σύνορα, η εμφάνιση της 15χρονης Charice υπέπεσε στην αντίληψη της Αμερικανίδες παρουσιάστριας Έλεντ ντε Τζενέρις, η οποία κάλεσε το κορίτσι στην εκπομπή της, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, όπου τραγούδησε το "I Will Always Love You". Αυτό ήταν. Η κοπέλα έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Αμερική, που η Όπρα Ουίνφρεϊ θα χαρακτήριζε ως "το πιο ταλαντούχο κορίτσι στον κόσμο". 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιότητα είχε αντίκτυπο στην εδραίωση της Charice στην αμερικανική μουσική βιομηχανία, ενώ συμμετείχε ως γκεστ σταρ και σε επεισόδια της σειράς "Glee", αν και τα τελευταία χρόνια η καριέρα της έχει περιοριστεί στη διόλου ευκαταφρόνητη αγορά της Ασίας, όπου θεωρείται μεγάλη σταρ. 


6. ΡΕΜΠΕΚΑ ΜΠΛΑΚ

H Ρεμπέκα Μπλακ έγινε γνωστή μέσω youtube, όχι για τις εξαιρετικές της φωνητικές επιδόσεις ή για τα υπέροχα τραγούδια που έγραφε και τραγουδούσε η ίδια. Στην πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς αντίθετο, καθώς το 2011, σε ηλικία μόλις 14 ετών, έγινε γνωστή ως η ερμηνεύτρια του "χειρότερου τραγουδιού στον κόσμο", δηλαδή το ανεκδιήγητο "Friday", που είχε σπάσει κάθε ρεκόρ αρνητικών σχολίων και αρνητικής βαθμολογίας από τους χρήστες της ιστοσελίδας. Όχι άδικα, αφού το τραγούδι ήταν ανούσιο, με τελείως παιδικούς στίχους -όχι 14χρονου, αλλά... 5χρονου κοριτσιού- ενώ η Μπλακ, ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μουσικό ταλέντο.  Επειδή, όμως, ισχύει συχνά ο κανόνας "bad publicity is good publicity", η Μπλακ μπορεί να μην διακρίθηκε στα τσαρτ, ωστόσο εμφανίζεται πού και πού σε gossip έντυπα ή ιστοσελίδες, ίσως επειδή πληρώνει η μητέρα της για την προβολή της κοπέλας, που τον ερχόμενο Ιούνιο θα κλείσει τα 16.


7. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ



Ως προς τα καθ' ημάς, το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό "φαινόμενο του Youtube" είναι ο Παντελής Παντελίδης, ο οποίος έγινε ανέλπιστα γνωστός από τραγούδια που έγραψε και τραγουδά ο ίδιος, οπτικοποιώντας τα σε βιντεάκια που ανέβασε μόνος του στο youtube και τα οποία μιλάνε για έναν χαμένο έρωτα. Εκατοντάδες χιλιάδες καψούρηδες ταυτίστηκαν με το λαϊκό παιδί, που παράτησε την καριέρα του στο πολεμικό ναυτικό για να κυνηγήσει το μουσικό του όνειρο τραγουδώντας καψούρικα τραγούδια, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που αμφισβήτησαν τόσο τη φωνή όσο και την ποιότητα των τραγουδιών του. 
Ο χρόνος μόνο θα δείξει αν το φαινόμενο Παντελίδη θα έχει συνέχεια, όμως η δικιά μου απορία είναι άλλη: γιατί τραγουδάει ο ίδιος ένα τραγούδι που -έγραψε μεν ο ίδιος αλλά- προορίζεται για γυναίκα τραγουδίστρια; Πολλοί θεωρούν ότι το "Παραμυθιάζομαι" είναι ένα από τα δυο-τρία τραγούδια του που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον, όμως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δεν προσάρμοσε τους στίχους, από τη στιγμή που το τραγουδά ο ίδιος, ή γιατί δεν το κράτησε στο συρτάρι του, ώστε να το δώσει σε μια γυναίκα ερμηνεύτρια. 
Θυμάμαι που όταν ήμουν στο Δημοτικό, τα αγόρια της τάξης αλλάζαμε όλους τους στίχους που μιλούσαν για κορίτσια. Ακόμη και στο "Ένα νερό κυρά-Βαγγελιώ", που στο τέλος λέει "λεμονιές και κυπαρίσσια, σαν κι εσάς καλά κορίτσια", το αλλάζαμε σε "καλά αγόρια"! Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Παντελίδης δείχνει πως δεν είναι κομπλεξικός και μαγκιά του, αλλά προσωπικά μου κάθεται περίεργο - χωρίς φυσικά να αποκλείεται η πιθανότητα να μου βγαίνει ο κομπλεξικός, που ίσως κρύβω καλά μέσα μου.


Σχετικά θέματα:
Μπορεί αυτό το αγόρι από τις Φιλιππίνες να γίνει ο επόμενος Τζάστιν Μπίμπερ;
Είναι αυτός ο 14χρονος ο επόμενος Τζάστιν Μπίμπερ;
Μπορεί ΑΥΤΟ το τραγούδι να γίνει το νέο Gangnam Style;
Τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αλλά προηγουμένως είχαν φάει.. άκυρο - και κάποιοι τραγουδιστές χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου