8 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 8 Αυγούστου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου όλων των εποχών, ο Αλέξης Μινωτής γεννήθηκε σαν σήμερα το 1898 στα Χανιά - πέθανε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1990. Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε κι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ο Ντάστιν Χόφμαν, που φέτος κλείνει τα 76. 
Στις 8 Αυγούστου, όμως, δεν γεννήθηκαν μόνο σημαντικοί ηθοποιοί, αλλά και φυσικοί, οι οποίοι βραβεύτηκαν για την προσφορά τους με Νόμπελ: ο Έρνεστ Λόρενς (1901-1958, Νόμπελ Φυσικής 1939 ως εφευρέτης του κυκλότρου) και ο Πολ Ντιράκ (1902-1984, Νόμπελ Φυσικής 1933 "για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας" από κοινού με τον Έρβιν Σρέντινγκερ).
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκαν πολιτικά πρόσωπα που σφράγισαν τις ιστορίες των χωρών τους: από το Μεξικανό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα (1879-1919) μέχρι το Βόσνιο ηγέτη Αλία Ιζετμπέγκοβιτς (1925-2003) και τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρας το τελευταίο διάστημα, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1951.
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα ο Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος σήμερα στον κόσμο, ο οποίος κλείνει τα 32.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Τανζανία γιορτάζεται η Ημέρα του Αγρότη -ή "Nane Nane", δηλαδή "οκτώ οκτώ" στα σουαχίλι. Μέχρι το 1993 η γιορτή αυτή έπεφτε στις 7 Ιουλίου, οπότε ήταν γνωστή ως "Sabe Sabe", δηλαδή "επτά επτά", όμως  αποφασίστηκε η μετάθεσή της μετά την ανατροπή του καθεστώτος.
Εξάλλου, ειδικά φέτος τόσο στην Τανζανία όσο και στις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες ή σε χώρες με ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα, σήμερα γιορτάζεται το τέλος του Ραμαζανιού. Στις αραβικές χώρες η σημερινή μέρα ονομάζεται Ιντ αλ-φιντρ, δηλαδή "τέλος της νηστείας".
Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος και πιο ιερός μήνας του μουσουλμανικού ημερολογίου, βάσει του οποίου και προσδιορίζεται, ενώ θεωρείται ένας από τους πέντε "Στύλους του Ισλάμ", ο μήνας κατά τον οποίο το Κοράνι παραδόθηκε στους ανθρώπους ως οδηγός τους.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 8 Αυγούστου 1910 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά το κίνημα στο Γουδί της 15.08.1909. Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης: τα παλαιά κόμματα (των Θεοτόκη, Ράλλη και Ζαΐμη) προχώρησαν σε κοινή κάθοδο (Συνασπισμός Ηνωμένων Κομμάτων), ενώ πολύ μεγάλος ήταν ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι συγκέντρωσαν κατά κύριο λόγο την προτίμηση των ψηφοφόρων. 
Και μπορεί αθροιστικά τα παλαιά κόμματα να συγκέντρωσαν 210 έδρες σε σύνολο 362, ωστόσο οι εφημερίδες έκαναν λόγο για "πανωλεθρία", ενώ ο πραγματικός θριαμβευτής των εκλογών ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος κατέβηκε ανεξάρτητος υποψήφιος -υπό την ευκαιριακή ομπρέλα των "Λαϊκών"- στην Αττικοβοιωτία, όπου εξελέγη πρώτος βουλευτής και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων, παρόλο που δεν έκανε προεκλογικό αγώνα - ούτε καν βρισκόταν στην ελεύθερη Ελλάδα την περίοδο εκείνη. 
Σύντομα, με την έλευση του Βενιζέλου στην Αθήνα και την ίδρυση νέων κομμάτων θα διαφαινόταν ένα νέο πολιτικό σκηνικό κι έτσι ο βίος της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 08.08.1910 ήταν πολύ σύντομος και μετά από τρεις μήνες πραγματοποιήθηκαν νέες εκλογές, οι οποίες -χάρη και στην αποχή των παλαιών κομμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας- αποτέλεσαν ορόσημο για τη μετάβαση σ' ένα νέο, τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. 


Στις 8 Αυγούστου 1945, δύο μέρες μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας, ύστερα από αίτημα των Συμμάχων. "Πιστή στους συμμάχους της, η Σοβιετική Ένωση δέχθηκε το αίτημα τους", ανακοίνωσε στο ραδιοσταθμό της Μόσχας ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών, Μολότωφ.


Στις 8 Αυγούστου 1951, η εφημερίδα "Ελευθερία" αποκάλυψε τη λειτουργία μυστικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης με την ονομασία "Ι.Δ.Ε.Α." (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών). Η εφημερίδα δημοσίευσε μια απόρρητη εγκύκλιο διαταγή, αλλά και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο οργάνωση τελούσε σε γνώση του στρατηγού εν αποστρατεία -και φιλόδοξου πρωθυπουργού εκείνη την εποχή- Αλέξανδρου Παπάγου, ο οποίος όμως απέφυγε επιμελώς να λάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη διάλυση της παράνομης οργάνωσης, που μεταξύ άλλων αποσκοπούσε ακόμη και στην επιβολή δικτατορίας "όταν αι περιστάσεις το επιτρέψουν, προς το καλόν της πατρίδος". Εξάλλου, μέλη του Ι.Δ.Ε.Α. ήταν οι στρατιωτικοί που πρωταγωνίστησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 31ης Μαΐου 1951, μία μέρα μετά την παραίτηση του Παπάγου από την αρχιστρατηγία. 
Η αποκάλυψη της εφημερίδας οδήγησε σε δικαστική έρευνα και στην διάλυση της οργάνωσης, ωστόσο αξιωματικοί που ήταν μέλη του Ι.Δ.Ε.Α., θα πρωταγωνιστούσαν λίγα χρόνια αργότερα στην εγκαθίδρυση του Απριλιανού καθεστώτος.


Στις 8 Αυγούστου 1974, ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαντ Νίξον ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλλει την παραίτησή του από την προεδρία το μεσημέρι της επόμενης μέρας, ύστερα από ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις που δεχόταν σχετικά με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Ουότεργκέιτ.
"Σε όλες τις αποφάσεις που πήρα στη δημόσια ζωή μου προσπάθησα πάντα να πράξω εκείνο που ήταν το καλύτερο για το έθνος. Κατά τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου του Ουότεργκειτ αισθάνθηκα πως ήταν καθήκον μου να επιμείνω, να κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπλήρωση της θητείας μου στο αξίωμα, στο οποίο εσείς με εκλέξατε.... 
Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που εγκαταλείπει. Η εγκατάλειψη του αξιώματος πριν από τη συμπλήρωση της θητείας μου είναι απεχθής σε κάθε ένστικτο του σώματός μου. Ως πρόεδρος, όμως, πρέπει να βάλω πρώτο το συμφέρον της Αμερικής. Η Αμερική χρειάζεται έναν πρόεδρο πλήρους απασχόλησης και ένα Κογκρέσο πλήρους απασχόλησης, ειδικά αυτόν τον καιρό, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εντός και εκτός της χώρας. Επομένως θα παραιτηθώ από την προεδρία αύριο το μεσημέρι. Ο αντιπρόεδρος Φορντ θα ορκιστεί πρόεδρος την ίδια στιγμή σ' αυτό το γραφείο...", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίξον, στον οποίο θ' απένειμε χάρη ο διάδοχός του ακριβώς ένα μήνα μετά. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στο γλωσσικό "πόλεμο" δημοτικιστών και καθαρευουσιάνων αναφερόταν ένα σχόλιο της εφημερίδας "Το Άστυ" στις 8 Αυγούστου 1894, που έπαιρνε σαφή θέση υπέρ των πρώτων. Μάλιστα, ο συντάκτης μνημόνευε και μια κοροϊδευτική πρόταση του ποιητή Κωστή Παλαμά προς τους οπαδούς της καθαρεύουσας, για το πώς θα έπρεπε να αλλάξουν οι στίχοι του εθνικού ύμνου, ώστε να.. ταιριάζει με τα γλωσσικά τους κηρύγματα.
"Η τελευταία εκστρατεία των καθαρολόγων μας είνε η κατά του εθνικού ύμνου. Δεν τους αρέσκουν αι εμπνευσμέναι στροφαί του Σολωμού, τας οποίας οι Έλληνες όλοι έχουν εις τα χείλη και εις την καρδίαν. Είνε τόσον πρόστυχοι αι λέξεις και τα νοήματα, αφού τα εννοεί όλος ο κόσμος! Ο Παλαμάς, διά να τους ευχαριστήσει, προτείνει, όπως αι αθάνατοι στροφαί
Σε γνωρίζω από την κόψι 
Του σπαθιού την τρομερή
μεταβληθούν ούτως:
Γινώσκω σε εκ της κόψεως
Του ξίφους της δεινής
Γινώσκω σε εκ της όψεως
Δι' ης την γην βία μετρεί.
Υπάρχει τότε ελπίς, ότι οι καθαρολόγοι θα αναγνωρίσουν την Ελλάδα ως σωθείσαν!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου