9 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 9 Αυγούστου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί έχουν σήμερα τα γενέθλια τους: η 56χρονη Μέλανι Γκρίφιθ, η 45χρονη Τζίλιαν Άντερσον, ο συνομήλικός της Έρικ Μπάνα, η κατά ένα χρόνο μικρότερή τους Σμαράγδα Καρύδη και η Γαλλίδα ηθοποιός Ώντρεϊ Τοτού, που γεννήθηκε το 1976.
Αν και πρωταγωνίστησε σε μια ταινία ("Ο Σωματοφύλακας"), ωστόσο η Γουίτνεϊ Χιούστον ουδέποτε υπήρξε ηθοποιός, ούτε διεκδίκησε αυτόν τον τίτλο. Και γιατί να το κάνει, αφού ήταν μια από τις σημαντικότερες φωνές της αμερικανικής μουσικής σκηνής. Αν βρισκόταν ακόμη στην ζωή, η Χιούστον θα έκλεινε σήμερα τα 50.
Άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν ο Ελβετός ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ (1896-1980), ο Αμερικανός αστροφυσικός Γουίλιαμ Φάουλερ (1911-1995, Νόμπελ Φυσικής 1983 "για τις θεωρητικές και πειραματικές μελέτες των πυρηνικών διεργασιών στον σχηματισμό των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν"), αλλά και ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντί Ιπεκτσί (1929-1979), ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Γκρίζους Λύκος λόγω των προωθημένων ιδεών του για μια πιο ανοιχτή τουρκική κοινωνία.
Τέλος, σαν σήμερα το 1938 γεννήθηκε ο πρώην προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου Ότο Ρεχάγκελ, ενώ ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Σιγκαπούρη γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας αυτού του λιλιπούτειου, αλλά οικονομικά εύρωστου κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας. Η πρώην βρετανική αποικία αποτελούσε τμήμα της Ομοσπονδίας της Μαλαισίας από τον Αύγουστο του 1963 μέχρι τις 9 Αυγούστου 1965, οπότε αποβλήθηκε από την ένωση -και μάλλον της βγήκε σε καλό.
Στη Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας, την επέτειο από τη διαδήλωση 200.000 μαύρων γυναικών έξω από την έδρα της κυβέρνησης του καθεστώτος Απαρτχάιντ στην Πρετόρια σαν σήμερα το 1956, διαμαρτυρόμενες για ένα νόμο που τις υποχρέωνε - μόνο τις γυναίκες με μαύρο χρώμα δέρματος - να κυκλοφορούν με διαβατήριο μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Αυτοχθόνων Πληθυσμών. Σήμερα είναι η επέτειος από την πρώτη συνάντηση της αντίστοιχης ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τους αυτόχθονες πληθυσμούς το 1982.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 9 Αυγούστου 1926, στο αίμα πνίγηκε η απεργία καπνεργατών στο Αγρίνιο, οι οποίοι διεκδικούσαν αύξηση ημερομισθίου. Τρεις εργάτες έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις με δυνάμεις της Χωροφυλακής έξω από την πόλη.

Στις 9 Αυγούστου 1945, το Ναγκασάκι έγινε η δεύτερη ιαπωνική πόλη που ισοπεδώθηκε ύστερα από επίθεση με ατομική βόμβα.

Στις 9 Αυγούστου 1969, έλαβε χώρα ένα από τα διασημότερα, αλλά και πιο άγρια εγκλήματα στα εγκληματολογικά χρονικά. Η 26χρονη ηθοποιός Σάρον Τέιτ, σύζυγος του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, βρέθηκε νεκρή μαζί με τέσσερα ακόμη άτομα μέσα στο σπίτι της στο δυτικό Λος Άντζελες. Το έγκλημα συγκλόνισε τον κόσμο όχι μόνο επειδή το ένα από τα θύματα ήταν διάσημο, αλλά και λόγω του φρικιαστικού τρόπου εκτέλεσης. Το σώμα της Τέιτ, η οποία ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και επρόκειτο να γεννήσει σε δύο εβδομάδες, είχε δεχθεί 16 μαχαιριές από τους άγνωστες δράστες, που αποδείχτηκε λίγες μέρες αργότερα ότι ανήκαν στη συμμορία του Τσαρλς Μάνσον, που είχε διαπράξει και άλλες "τυφλές", μαζικές δολοφονίες στην περιοχή.

Στις 9 Αυγούστου 1993, η αιφνίδια επίσκεψη του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα για "ολιγοήμερες διακοπές" προκάλεσαν πολιτικές αναταράξεις, που πυροδοτήθηκαν και από την υποδοχή που του επιφύλαξαν δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή για θέμα τη "νεκρή" ειδησεογραφικά περίοδο του Αυγούστου βρήκαν και τα ΜΜΕ, που ακολουθούσαν κατά πόδας τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, το ταξίδι του οποίου, μετά την ολοκλήρωσή του, σημαδεύτηκε από τη μυστική "μετακόμιση" αντικειμένων από το πρώην παλάτι του Τατοΐου και ενώ ακόμη εκκρεμούσαν οι δίκες για την ιδιοκτησία της πρώην βασιλικής περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου