5 Αυγούστου 2013

Ρετρό tv: Όταν το Mega είχε τηλεθέαση πάνω από 40%, διπλάσια από τον ΑΝΤ1


Σήμερα, αν κάποιος επιχειρήσει να υπολογίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, θα χαθεί στο μέτρημα -κι ας έχουν κλείσει αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί το τελευταίο διάστημα. Αυτός ο πληθωρισμός καναλαρχών είναι κι ο λόγος που θεωρείται θρίαμβος για ένα σταθμό, αν καταφέρει να πιάσει ποσοστό θεαματικότητας πάνω από 20%. Το 1990, όμως, όταν η ιδιωτική τηλεόραση διένυε τη.. βρεφική της ακόμη ηλικία έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις από τα κρατικά κανάλια, τα ημερήσια νούμερα τηλεθέασης των καναλιών κυμαίνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. 

Ουσιαστικά, αυτό ίσχυε για το Mega κυρίως, που τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είχε πληρέστερο πρόγραμμα από τον επίσης ιδιωτικό ANT1. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα ημερήσια ποσοστά του σταθμού κατά το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη του 1990, όταν είχε ξεπεράσει το 40%, σχεδόν διπλάσια από εκείνα του ανταγωνιστή του.

Έτσι, το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 1990, η τηλεθέαση του Mega άγγιξε το 40.2%, ενώ το ποσοστό του ΑΝΤ1 κυμαινόταν γύρω στο 20%, λίγο πάνω από το 14% ήταν το ποσοστό της ΕΤ-1,  11.2% της ΕΤ-2 και 1.1% της ΕΤ-3.

Την επόμενη δε μέρα (30.09.1990), το πρόγραμμα του Mega παρακολούθησαν ακόμη περισσότεροι, το 41.2%, έναντι 21.4% που παρακολούθησαν εκείνο του ΑΝΤ1, 11.2% της ΕΤ-1, 12.3% της ΕΤ-2 και 1.2% της ΕΤ-3.

Τι έπαιζε, όμως, στο Mega, που άλλωστε ήταν και το μοναδικό κανάλι που είχε ήδη βγάλει το πρόγραμμα της σαιζόν 1990-'91; (Το νέο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 θα έκανε πρεμιέρα την 1η Οκτωβρίου).
Ας δούμε το πρόγραμμα του Σαββάτου. Από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, το Mega είχε παιδικές σειρές: "Οι Μελωδίες της Ευτυχίας", "Ο Σταυροφόρος Λαγός", "Κάντιφλας" και "Μάιτι Μάους". Μεταξύ 11 το πρωί και 1 το μεσημέρι προβάλλονταν οι σειρές περιπέτειας "Η κατάκτηση του Διαστήματος", "Με το ξίφος νικητής" και η κοινωνική σειρά "Ο νόμος του Κάρσον". Στις 2 το μεσημέρι προβαλλόταν η κωμική σειρά "Οι μεγάλες φάρσες", ακολουθούσε η μουσική εκπομπή "Μέγκα Τοπ" και στις 15.30΄ "χτυπούσαν" ο Ζακ Μόρις και η παρέα του στο "Πριν χτυπήσει το κουδούνι". Στις 4 προβαλλόταν η αθλητική εκπομπή "Στη Σέντρα", ακολουθούσε ελληνική ταινία, ενώ στις 6 το απόγευμα προβλήθηκε σ' επανάληψη ένα επεισόδιο της σειράς "Ξενοδοχείο Αμόρε". Η Λιάνα Κανέλλη ζητούσε από τους καλεσμένους της να σηκώσουν "Ψηλά τα χέρια" και στις 8, μισή ώρα πριν το δελτίο ειδήσεων, ήταν η σειρά της "Μέρφι Μπράουν" να κλέψει τις εντυπώσεις. Όσον αφορά την Prime-time, είχε ελληνική ταινία ("Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα" με το Λάμπρο Κωνσταντάρα), "Μπένι Χιλ" και ξένη ταινία.

Υπέρ του Mega ήταν το γεγονός ότι είχε παιδική ζώνη από τις 8 το πρωί, καθώς τα κρατικά κανάλια ξεκινούσαν να εκπέμπουν μετά τις 11, ενώ ο ΑΝΤ1 το πρωί έδειχνε... σαπουνόπερες ("Ακολουθώντας το φως" και "Αναζητώντας το αύριο") και επαναλήψεις του μαγκαζίνο "Φθινόπωρο '90" και του τηλεπαιχνιδιού "Πάνω 'ή κάτω". Εξάλλου, στις 12 το πρόγραμμα του σταθμού διακοπτόταν για δύο ώρες, ενώ η μεσημεριανή ζώνη του ΑΝΤ1 δεν είχε σειρές, αλλά μια οικολογική εκπομπή ("Περιβάλλον 2000"), το αθλητικό "Σούπερ Σάββατο", μια μουσική εκπομπή με το Μιχάλη Τσαουσόπουλο και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος. Η απάντηση του ΑΝΤ1 στη Λιάνα Κανέλλη ήταν με την εκπομπή "Ελλάς το μεγαλείο σου", ενώ τη "Μέρφι Μπράουν" ανταγωνιζόταν το τελευταίο επεισόδιο της ξένης μίνι σειράς "Ο Γολιάθ περιμένει". Το βράδυ, όπως και με το Mega, στις 9 ήταν η ώρα της ελληνικής ταινίας ("Ο ατσίδας"), ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν δύο ξένες ταινίες.

Από το επόμενο σαββατοκύριακο, το πρόγραμμα του ΑΝΤ1 ισορρόπησε αντικαθιστώντας τις σαπουνόπερες με κινούμενα σχέδια (αν και σε επανάληψη) και ξένη ταινία, το μεσημέρι προβαλλόταν το "Νησί της φαντασίας", η οικολογική εκπομπή αντικαταστάθηκε από ένα ντοκιμαντέρ του BBC, στις 19.30΄ έκαναν πρεμιέρα οι "Επικίνδυνες αποστολές", ενώ στις 9 το βράδυ προβαλλόταν η κωμική σειρά "Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης" με το Θανάση Βέγγο.

Ωστόσο, παρά την πρεμιέρα του καινούριου προγράμματος του ΑΝΤ1 το Mega εξακολουθούσε να έχει μεγαλύτερο μέσο όρο συνολικά για την εβδομάδα 1-6 Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 31%, ενώ ο ΑΝΤ1 περιοριζόταν στο 19.3%, ελαφρά υψηλότερα από το 19% του μέσου όρου τηλεθέασης της ΕΤ-1.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου