11 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 11 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012.
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο γεννήθηκε σαν σήμερα το 1974, δώδεκα ακριβώς χρόνια μετά την Ντέμι Μουρ. Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε και ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα. 
Ήταν 11.11.1918 και ώρα 11 το πρωί, όταν υπογράφτηκε η Ανακωχή που τερμάτιζε και τυπικά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο - στην Ελλάδα, που τότε ακολουθούσε το Ιουλιανό ημερολόγιο, ήταν 29 Οκτωβρίου. Η επέτειος γιορτάζεται σε αρκετές χώρες ως εθνική αργία, με την ονομασία Ημέρα της Ανακωχής, Ημέρα των Βετεράνων ή Ημέρα Μνήμης (Βέλγιο, Γαλλία, γαλλικά υπερπόντια εδάφη, Μικρονησία, Αμερικανικές Σαμόα, Πουέρτο Ρίκο, Βερμούδα, σε ορισμένες πολιτείες του Καναδά κλπ.). 
Στην Πολωνία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, η οποία αναφέρεται επίσης στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Λίγους μήνες αργότερα, με την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, ύστερα από πολλά χρόνια διαμελισμών της χώρας μεταξύ Ρωσίας, Πρωσίας (Γερμανίας) και Αυστρίας, η Πολωνία θα γινόταν και πάλι ανεξάρτητο κράτος. 
Στην Αγκόλα γιορτάζεται επίσης η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας, στις 11 Νοεμβρίου 1975, ύστερα από 14 χρόνια πολέμου, που έμεινε στην ιστορία ως ο "Πορτογαλικός αποικιακός πόλεμο.
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζει σήμερα την μνήμη του αγίου Μαρτίνου της Τουρ, ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αγίους της δυτικής εκκλησίας, ενώ σε αρκετά αυστριακά κρατίδια η σημερινή ημέρα είναι αργία.
Οι αριθμολάγνοι λαοί της Άπω Ανατολής, γιορτάζουν άτυπα τη σημερινή ημέρα με τους τέσσερις άσσους ως "ημέρα των εργένηδων", μια γιορτή αντίστοιχη της "ημέρας των ερωτευμένων", η οποία βέβαια απευθύνεται και σε όσους έχουν ταίρι με το οποίο ανταλλάσσουν κάτι σοκολατένια σνακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου