14 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 14 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012.
Έχετε σήμερα τα γενέθλια σας και αισθάνεστε μια περίεργη, ακατανίκητη έλξη προς τη μουσική; Δεν είστε οι μόνοι. Σαν σήμερα γεννήθηκαν: ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος (1935), η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη (1952), η επίσης τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου (1979), ο ελληνοαμερικανός μουσικοσυνθέτης Yanni (1954), αλλά και η Σέρβα τραγουδίστρια Μαρίγια Σερίφοβιτς (1984), που είχε κερδίσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 2007.
Σαν σήμερα γεννήθηκε επίσης ο Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμκού (το 1951), η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράιζ (το 1954), ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι (το 1922), αλλά και ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος (το 1948)
Στο Νεπάλ γιορτάζεται η πρώτη μέρα του νεπαλέζικου ημερολογιακού έτους, που ονομάζεται Sambat.
Αν και η ακριβής ημερομηνία - ακόμη και η χρονολογία - γέννησης του Τζένγκις Χαν δεν είναι γνωστή, στη Μογγολία γιορτάζεται σήμερα η επέτειος των 850 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου αυτού στρατηλάτη, η οποία θα γιορτάζεται πλέον κάθε χρόνο ως εθνική αργία.
Στην Ινδία, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα τα παιδιά, καθώς είναι η επέτειος από τη γέννηση του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας., Τζαβαχαρλάλ Νεχρού (14.11.1889), και η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά, ενώ στα σχολεία διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις.
Αντίστοιχα, στην Κολομβία την τιμητική τους έχουν οι γυναίκες, καθώς η 14η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως Ημέρα της Κολομβιανής Γυναίκας, σε ανάμνηση της Policarpa Salavarrieta, κατασκόπου και ηρωίδας στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, η οποία πέθανε σαν σήμερα το 1817.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, σκοπός της οποίας είναι να συνειδητοποιήσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον κίνδυνο που διατρέχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια, αν δεν προσέξουν την υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου