15 Νοεμβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας


Είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και μόνο μία νέα ταινία κάνει πρεμιέρα απόψε στις κινηματογραφικές αίθουσες; Κι όμως,, οι εταιρίες διανομής άφησαν πεδίο δόξης λαμπρό στην πέμπτη και τελευταία ταινία της σειράς Twilight ("Χαραυγή, μέρος 2ο). Επίσης, σε περιορισμένη διανομή βγαίνει ένα ντοκιμαντέρ με τον προκλητικό τίτλο "Οδηγός Ιδεολογίας για Διεστραμμένους", στο οποίο ο γνωστός φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ δίνει τη δική του ματιά στο ζήτημα των ιδεολογιών. (Αν πάλι προτιμάτε να διαβάσετε τη σκέψη του Ζίζεκ, συνιστώ το βιβλίο "Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού", όπου - με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους - ο Ζίζεκ αναλύει υπό τη δική του αιρετική, οπτική γωνία το δίπολο δημοκρατία-φονταμενταλισμός).

Χαραυγή: μέρος 2 - The Twilight Saga: Breaking Dawn, part II (φαντασίας, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Bill Condon / Πρωταγωνιστούν: Kristen Stewart, Robert Pattinson, 
Υπόθεση: Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος παρακολουθούμε την προσαρμογή της Μπέλα στη νέα της ζωή ως βαμπίρ, καθώς και την μεταμόρφωσή της από τον πιο αδύναμο κρίκο σε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Την εμφάνισή της κάνει για πρώτη φορά και η δεκάχρονη Μακένζι Φόι με την ξεχωριστή της ομορφιά, ως το «αθάνατο παιδί» της Μπέλα και του Έντουαρντ. Η μικρή Ρενέσμι με τη μοναδικότητά της θα ανατρέψει τις ισορροπίες, φέρνοντας τους Κάλεν αντιμέτωπους με τους Βολτούρι, και θα σημάνει μια απρόσμενη και σοκαριστική εξέλιξη για το λυκάνθρωπο Τζέικομπ Μπλακ. Η Μπέλα ξυπνάει μεταμορφωμένη, αφού πλέον είναι μητέρα και βρικόλακας. Ενώ ο σύζυγός της, ο Έντουαρντ, απολαμβάνει την ομορφιά, την ταχύτητα και τον ασυνήθιστο αυτοέλεγχο που διαθέτει, η καινούργια Μπέλα δεν ένιωσε ποτέ πιο ζωντανή. Ταυτόχρονα, το πεπρωμένο του καλύτερού της φίλου, του Τζέικομπ Μπλακ, περιπλέκεται με αυτό της πανέμορφης και μοναδικής κόρης της, της Ρενέσμι. Η άφιξη όμως ενός τόσο σπάνιου πλάσματος, ενώ συσφίγγει τους δεσμούς της πολυπληθούς οικογένειας, σύντομα θα πυροδοτήσει μια σειρά εκρηκτικών γεγονότων που απειλούν να τους καταστρέψουν όλους.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.2/10 (από 12.737 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.7/10 (κριτικοί), 4.6/5 (από 83.259 χρήστες)
myfilm.gr: 3.5/10
cinetime.gr: 4/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 0/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
Roger Ebert: 2.5/4


Οδηγός Ιδεολογίας για διεστραμμένους - The Pervert's Guide to Ideology (ντοκιμαντέρ, 2006)
Υπόθεση: O σημαντικός φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, και η σκηνοθέτης Σόφι Φάινς, χρησιμοποιούν τη μεταφορά της κινηματογραφικής γλώσσας για να παρουσιάσουν ένα θρυλικό ταξίδι στην καρδιά του ορισμού της Ιδεολογίας – αυτή τη συλλογική φαντασία που σχηματίζει την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, τις θεωρίες και τα πιστεύω μας.
Οι βαθμολογίες:
RottenTomatoes.com: 7.0/10 (κριτικοί), 4.0/5 (από 2.358 χρήστες)
myfilm.gr: 4.5/10
cinetime.gr: 6/10
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου