13 Νοεμβρίου 2012

Το διεθνούς φήμης μοντέλο που ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 12 ετών!


Αν ψάξει κανείς στα διάφορα πόρταλ μόδας τα προφίλ ανερχόμενων τοπ μόντελ, θα διαβάσει ότι η εικονιζόμενη Νάντια Μπελούσοβα (Nadia Belousova ή Nadia B.) γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου. Για παράδειγμα, στη σελίδα theamazingmodels.com, το προφίλ της Νάντια είναι πληρέστατο σε ό,τι αφορά τις αναλογίες του σώματος της, ωστόσο η ηλικία της αναφέρεται απλά ως "νεαρή" ("young"), ενώ η εμφάνιση της αξιολογείται ως "καυτή" ("hot"). Η χρονιά παραλείπεται εσκεμμένα. Πώς να εξηγήσουν στον αναγνώστη ότι το κορίτσι που κατά το παρελθόν έχει ποζάρει συχνά με ζαρτιέρες και προκλητικά εσώρουχα, ξεκίνησε διεθνή καριέρα σε ηλικία μόλις 12 ετών; 
Σήμερα, η Νάντια είναι 15 ετών, μια ηλικία που στο χώρο της μόδας θεωρείται επιτρεπτή για να ξεκινήσει ένα μοντέλο την καριέρα του. Μόνο που η Νάντια δεν ξεκινάει τώρα, αλλά έχει ήδη μια σημαντική καριέρα πίσω της. Σήμερα, όμως, αποκαλύπτεται η αλήθεια για την ηλικία της, μέσα από ένα θριαμβολογικό άρθρο της Όλγκα Σβετς (Olga Shvets), υπεύθυνης του πρακτορείου που ανακάλυψε την Νάντια, και το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Siberian Times: "Είμαι περήφανη που είναι το πρώτο μοντέλο τόσο νεαρής ηλικίας από το Ανγκάρσκ, που ξεκίνησε να κατακτήσει τον κόσμο - κρατώντας ακόμη το χέρι της μητέρας της".
Ποιος είπε, όμως, ότι η οικογένεια του κοριτσιού είναι άμοιρη ευθυνών;  Οι γονείς της ήταν εκείνοι που έστειλαν φωτογραφία της Νάντια στο πρακτορείο, όταν το κορίτσι ήταν μόλις 11 ετών. Λίγους μήνες μετά, συμμετείχε σ' έναν διαγωνισμό του ρωσικού αυτού πρακτορείου μοντέλων, όπου κέρδισε την πρώτη θέση. Λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό, άρχισαν να έρχονται οι πρώτες προσκλήσεις από το εξωτερικό: Ιαπωνία, Ιταλία και Ταϊβάν. Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, η Σβετς περιγράφει πώς δυσκολεύτηκε να πείσει τους ξένους ότι μαζί με τη Νάντια θα έπρεπε να ταξιδέψει και η μητέρα της ή πώς κατάφερε να βγάλει visa για το 12χρονο κορίτσι ώστε να εργαστεί στο εξωτερικό, παρά την απαγόρευση της ρωσικής νομοθεσίας.
Αν υπάρχει κάποιος που δεν ευθύνεται - το μοναδικό θύμα αυτής της ιστορίας - είναι η ίδια η Νάντια. "Όταν της ζήτησαν να χαμογελάσει, απάντησε "Δεν μπορώ". Τη ρώτησαν γιατί και είπε "Επειδή δεν έχω δόντια". Ήταν τόσο ανώριμη τότε, ώστε τα πρώτα της δόντια είχαν μόλις πέσει", περιγράφει με μια εξοργιστική δόση... τρυφερότητας η Σβετς, ενθυμούμενη την πρώτη φωτογράφιση του κοριτσιού πριν ένα χρόνο. "Ευτυχώς" η Νάντια όχι μόνο έβγαλε νέα δόντια, αλλά και μέσα σ' ένα χειμώνα ψήλωσε 6 εκατοστά. "Τότε κατάλαβα ότι το πρακτορείο μας μεγάλωνε μια νέα παγκόσμια σταρ" εξομολογείται η Σβετς.
Ενδεχομένως,οι προκλητικές φωτογραφίες της Νάντια με τα σέξι εσώρουχα που κοσμούν το προφίλ της στα διάφορα πόρταλ μόδας, να μην τραβήχτηκαν όταν το κορίτσι ήταν 12 ετών, αλλά ένα με δυο χρόνια μετά. Ποιος είπε, όμως, ότι είναι θεμιτό για ένα 13χρονο ή 14χρονο κορίτσι να ποζάρει προκλητικά, για να προωθήσει ρούχα που απευθύνονται σε ενήλικες γυναίκες; Δεν τίθεται ζήτημα εκπόρνευσης του κοριτσιού, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή καταγγελία, όμως πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην αντιληφθεί ότι με τις σέξι φωτογραφήσεις ενός κοριτσιού αυτής της ηλικίας, εμμέσως ικανοποιούνται τα διεστραμμένα ένστικτα νοσηρών μυαλών. 
Φυσικά, είναι λάθος να κατηγορούμε το μαχαίρι και όχι τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί, όμως με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογείται να δηλώνει "περήφανη" η γυναίκα που ανακάλυψε την Νάντια Μπελούσοβα, επειδή ανακάλυψε τη μικρότερη σε ηλικία επαγγελματία γυναίκα τοπ μόντελ. Θα μπορούσε κάλλιστα η καριέρα αυτή να ξεκινούσε λίγα χρόνια αργότερα - δεν είναι λιγότερο άσχημη σήμερα η Νάντια. Τα χρήματα που κέρδισε ή τα ταξίδια που έκανε η Νάντια είναι ένα τίποτα μπροστά στις εμπειρίες που έχασε, στερούμενη δυο-τρία πολύτιμα χρόνια από την παιδική αθωότητα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου