12 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 12 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012.
Το όνομα Βασίλης Κεσογλίδης ίσως να μην σας λέει και πολλά, πρόκειται όμως για τον λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953. Οκτώ χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι, η πρώτη αθλήτρια που βραβεύτηκε με το απόλυτο "10", κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ το 1976 - σε ηλικία μόλις 14 (στα 15) ετών.
Το 1972, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας. Το 1980 γεννήθηκε ο Καναδός ηθοποιός Ράιαν Γκόσλινγκ και δυο χρόνια αργότερα το "καλό κορίτσι" του Χόλιγουντ, η Αν Χάθαγουεϊ. Μια μέρα σαν κι αυτή, στις 11 Νοεμβρίου 1929 γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και η ηθοποιός και αργότερα πριγκίπισσα του Μονακό, Γκρέις Κέλι, η οποία πέθανε σε ηλικία 53 ετών, στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, ύστερα από τροχαίο ατύχημα.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ Tishar, το οποίο διαρκεί συνολικά πέντε ημέρες. Πολύ θα ήθελαν οι σκύλοι σας να βρίσκονται σήμερα στο Νεπάλ, καθώς έχουν τη τιμητική τους. Είναι ημέρα λατρείας των σκύλων, οι οποίοι θεωρούνται κάτι σαν απεσταλμένοι του θεού Yamaraj, που είναι ο θεός του θανάτου. 
Στο Ανατολικό Τιμόρ γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Νεολαίας, που αναφέρεται στην επέτειο της σφαγής του Σάντα Κρουζ σαν σήμερα το 1991. Σάντα Κρουζ είναι το όνομα του νεκροταφείου της πρωτεύουσας Ντίλι. Εκείνη τη μέρα γινόταν η κηδεία ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αιτήματος για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, που είχε σκοτωθεί από τα πυρά  του στρατού της Ινδονησίας. Η κηδεία εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο υπέρ της ανεξαρτησίας προκαλώντας την επέμβαση των ινδονησιακών αρχών ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 250 διαδηλωτές.
Στην πόλη Καρθαγένη (Cartagena) της Κολομβίας - μια από τις σημαντικότερες της χώρας - γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας. Στις 11 Νοεμβρίου 1811, η περιοχή με επίκεντρο την Καρθαγένη ήταν η πρώτη περιφέρεια που διακήρυξε την ανεξαρτησία της από το ισπανικό στέμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου