15 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 15 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012.
Ο Ιταλός σχεδιαστής Ρομπέρτο Καβάλι γίνεται σήμερα 72 ετών, ενώ τα 80 της χρόνια κλείνει η τραγουδίστρια Πετούλα Κλαρκ, που κυριάρχησε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του '60, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν το τραγούδι "Downtown". Επίσης, σαν σήμερα το 1931 γεννήθηκε ο πρόεδρος της Κένια, Μουάι Κιμπάκι, ενώ το 1954 γεννήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι.
Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν σήμερα την αρχή του νέου μουσουλμανικού έτους, η πρώτη μέρα του μήνα Μουχαράμ, που αποτελεί τον πρώτο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Η αρίθμηση των ετών, η Εγίρα, ξεκίνησε το έτος 622 (σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο), όταν ο Μωάμεθ εξορίστηκε από τη Μέκκα και απέκτησε τους πρώτους πιστούς. Επειδή, όμως, το ισλαμικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, δεν ταυτίζονται οι ημερομηνίες με το γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι, σήμερα, οι Μουσουλμάνοι υποδέχονται το έτος 1434.
Στα παλαιστινιακά εδάφη (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη) σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, αν και οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται υπό τον ήχο των τυμπάνων του πολέμου. Στις 15 Νοεμβρίου 1988, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ διάβασε το κείμενο της διακήρυξης της Παλιστινιακής Ανεξαρτησίας, το οποίο είχε γράψει ο ποιητής Μαχμούτ Νταρβίς, ενώ εγκρίθηκε από το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο.
Στη Βραζιλία γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας σαν σήμερα το 1889 θέτοντας τέλος στην αυτοκρατορία του Πέτρου Β', που κυβερνούσε τη χώρα από τον Απρίλιο του 1831. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του για την απελευθέρωση των σκλάβων (!), κάτι που είχε ενοχλήσει την αριστοκρατία της εποχής και οργάνωσε την ανατροπή του.
Στην Ακτή Ελεφαντοστού γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Ειρήνης, με την οποία τιμάται μια μεγάλη, ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα με αίτημα την αποχώρηση των Γάλλων αποικιοκρατών από τη χώρα.
Επίσης, σήμερα γιορτάζει η Βιέννη, καθώς σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό εορτολόγιο είναι η γιορτή του αγίου Λεοπόλδου, ο οποίος έζησε στην Αυστρία τον 11ο αιώνα και θεωρείται ο πολιούχος της αυστριακής πρωτεύουσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου