13 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι νέοι στη Γερμανία έχουν.. χάσει τον ύπνο τους;


Οι Γερμανοί μοιάζουν να ακούν αδιάφορα τις ειδήσεις από την Ελλάδα  και τις υπόλοιπες χώρες με οικονομικά προβλήματα, που κάνουν λόγο για αύξηση της ανεργίας, του αριθμού των αυτοκτονιών κλπ. Έτσι, εμμένουν στη στείρα λογική της "υπομονής", της "εκπλήρωσης των υποχρεώσεων" κλπ. Το ερώτημα που γεννάται σε πολλούς Έλληνες - και όχι μόνο - είναι το πώς θ' αντιδρούσαν οι Γερμανοί, πόσο ψύχραιμοι και υπομονετικοί θα παρέμεναν αν αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει π.χ. η ελληνική οικονομία, αν ο δείκτης της ανεργίας είχε πιάσει κόκκινο, αν δεν έβλεπαν άμεση προοπτική ανάκαμψης. Ε, λοιπόν, θα αντιδρούσαν χειρότερα από μας, αν λάβουμε υπόψη τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο Σύνδεσμος Ερευνών για τους Καταναλωτές (GfK) πραγματοποίησε έρευνα για τους φόβους και τις.. αϋπνίες των πολιτών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο) για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας Zurich Versicherung.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι νέοι τη Γερμανία και στην Ελβετία είναι οι πιο στρεσαρισμένοι Ευρωπαίοι, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Το 57% των Γερμανών ηλικίας μεταξύ 14 και 29 ετών δήλωσαν ότι δεν κοιμούνται καλά τα βράδια, επειδή αισθάνονται πίεση από τη δουλειά ή το σχολείο. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 17% των νέων της Ιταλίας απάντησε καταφατικά στο ίδιο ερώτημα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι νέοι των δύο αυτών κρατών, Ελβετίας και Γερμανίας, έχουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια, καθώς φέρονται ν' ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους στο μέλλον. Συγκεκριμένα, περισσότερο ανασφαλείς στο συγκεκριμένο θέμα είναι οι Ελβετοί και έπονται οι Γερμανοί, οι οποίοι ανησυχούν περισσότερο για την παγκόσμια ειρήνη! Αν και το 87% θεωρεία την οικογένεια ως "άγκυρα ασφαλείας", ωστόσο φοβούνται πολύ λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το ενδεχόμενο να αρρωστήσει ή να πεθάνει κάποιο μέλος της οικογένειας τους.
Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από τα στοιχεία αυτά; Ότι αν κάποια στιγμή η γερμανική οικονομία ακολουθήσει το μονοπάτι της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης σήμερα, θ' αντιδράσουν πολύ χειρότερα από εμάς - ίσως όχι τόσο βίαια, αλλά σίγουρα οι αυτοκτονίες, τα ψυχολογικά αδιέξοδα κλπ θα βρίσκονται σε δυσθεώρατα ύψη. Δεν τους το ευχόμαστε φυσικά και ελπίζουμε να κι εκείνοι να εύχονται το ίδιο για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου