16 Νοεμβρίου 2012

Το νέο παγκόσμιο μπεστ-σέλερ που απενοχοποιεί το σεξ στην τρίτη ηλικία.


Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τη δυναμική επιστροφή της γυναικείας λογοτεχνίας. Πρώτα ήταν το προκλητικό "50 αποχρώσεις γκρίζου" (Fifty Shades of Grey) της E.L. James, που απενοχοποίησε  την ερωτική απόλαυση για τις γυναίκες - ειδικά όσον αφορά την ταμπού διάσταση του σαδομαζοχισμού. Τώρα, η νέα μόδα στη γυναικεία λογοτεχνία, το βιβλίο που εκτόπισε από την κορυφή τις "50 αποχρώσεις γκρίζου", είναι ένα πολύ λιγότερο προκλητικό βιβλίο, που όμως αγγίζει ένα εξίσου ευαίσθητο θέμα, τον έρωτα - και για να ακριβολογούμε το σεξ - στην τρίτη ηλικία.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Thursdays In The Park" ("Οι Πέμπτες στο πάρκο") και η συγγραφέας ονομάζεται Hillary Boyd. Η ιστορία έχει ως εξής: Ύστερα από 22 χρόνια έγγαμου βίου, η Τζίνι βλέπει τον άντρα της να μετακομίζει στο δικό του υπνοδωμάτιο - στο δωμάτιο των ξένων - και να διακόπτονται οι ερωτικές επαφές του ζευγαριού. 
Δέκα χρόνια μετά, η άνω των 60 ετών Τζίνι ερωτεύεται ξανά, αυτήν τη φορά έναν τρίτο άνδρα, τον Ρέι, με τον οποίο γνωρίζεται τυχαία σ' ένα πάρκο, όταν έβγαλε βόλτα την εγγονή της. Οι συναντήσεις της Τζίνι και του Ρέι επαναλαμβάνονται κάθε Πέμπτη, εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Η Τζίνι, παγιδευμένη σ' ένα γάμο χωρίς αγάπη, έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον χήρο Ρέι και το αίσθημα φουντώνει ανάμεσα τους. Είναι, όμως, ικανό να διαλύσει τον γάμο της Τζίνι;
Η συγγραφέας, 62 ετών, δηλαδή στην ηλικία της ηρωίδας της, αποκάλυψε ότι η έμπνευση για το βιβλίο της ήρθε ενώ βρισκόταν σ' ένα πάρκο με την εγγονή της, οπότε και σκέφθηκε πόσο ωραίο μέρος ήταν εκείνο για να ερωτευτεί κανείς. Ένα εξίσου σημαντικό κίνητρο ήταν και το ότι κανείς δεν δείχνει να ασχολείται με τον έρωτα στην τρίτη ηλικία, που μάλλον θεωρείται ένα θέμα ταμπού. Συνήθως, στα μυθιστορήματα τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια "τσαντίζονται και ανέχονται ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι - προς Θεού! - σέξι", όπως επισημαίνει η Boyd.
Το "Thursdays In The Park" είναι το πρώτο βιβλίο της Boyd, που παλιά εργαζόταν ως σύμβουλος γάμου και τώρα είναι συνταξιούχος. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2011, χωρίς όμως ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, καθώς πούλησε μόλις 1.000 αντίτυπα. Ωστόσο, στόμα με στόμα διαδόθηκε και μάλιστα, τον τελευταίο μήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, πατρίδα της συγγραφέα. 
Οι κριτικές είναι θετικές, κυρίως για το θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο και ο τρόπος που το χειρίζεται. Το Chicklit Club, για παράδειγμα, το έχει χαρακτηρίσει ως "μια οδυνηρή απεικόνιση ενός στάσιμου γάμου και των δεσμών που ενώνουν τα ζευγάρια". Όμως, το βιβλίο δεν είναι "στεγνό". Δεν έχει βέβαια τις γαργαλιστικές περιγραφές του "50 αποχρώσεις γκρίζου", ωστόσο ο κριτικός της εφημερίδας Telegraph το περιγράφει ως "μια καυτή ιστορία σεξ και εξηντάρηδων... ένας συνδυασμός Κάμα Σούτρα και ενός τηλεοπτικού σόου για αντίκες" υπογραμμίζοντας ότι "οι ηλικιωμένοι παρουσιάζονται μ' ένα θετικό, εξωστρεφές φως και όχι σεξουαλικά ανενεργοί". 
Πολλοί συγκρίνουν την επιτυχία του βιβλίου με εκείνη της ταινίας "Hope Springs" (που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο "Ποτέ δεν είναι αργά"), με πρωταγωνιστές την Μέριλ Στριπ και τον Τόμι Λι Τζόουνς, αν και η ταινία αναφέρεται απλά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα γάμος 30 ετών, χωρίς να παρεμβαίνει τρίτο πρόσωπο. Μήπως ήρθε η ώρα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να πάρουν το αίμα τους πίσω και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου