14 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012. Σήμερα έχει γενέθλια ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός περισσότερο από το ακριβό διαζύγιο από τη σύζυγό του Ιβάνα και από την εκστρατεία του κατά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία με έναν άνθρωπο που πρέσβευε τις ακριβώς αντίθετες αξίες, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, εμβληματική φυσιογνωμία των απανταχού επαναστατικών κινημάτων.
Στις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών εκτοπισθέντων συμπατριωτών τους στη Σιβηρία κατά τη δεκαετία του '40 από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς.
Στα νησιά Φόκλαντ, που αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Αργεντινής και Μ. Βρετανίας, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, η επέτειος από την παράδοση του στρατού της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1982, δυόμιση σχεδόν μήνες μετά την εισβολή του στα νησιά και την πρόκληση πολέμου με τη Μ. Βρετανία. 
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, την επέτειο από τη γέννηση του Αυστριακού Καρλ Λαντστάινερ (14.06.1868), του ανθρώπου που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος (ΑΒΟ), ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου