12 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012.
Στη Ρωσία σήμερα γιορτάζεται η ονομαζόμενη και ως Ημέρα Ρωσίας, η οποία συμπίπτει με την επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Κρατικής Κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρωσίας σαν σήμερα το 1990, ενάμιση περίπου χρόνο πριν την τυπική διάλυση της ΕΣΣΔ.
Στις Φιλιππίνες γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας (Araw ng Kalayaan) της χώρας από τους Ισπανούς κατακτητές το 1898. Η χώρα αποτελούσε ισπανική αποικία από τον 16ο αιώνα. Άλλωστε, το όνομα που της δόθηκε αποτελούσε ένα είδος φόρου τιμή προς τον τότε Ισπανό βασιλιά Φίλιππο Β'. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων και η ίδρυση της Πρώτης Δημοκρατίας στις 12 Ιουνίου 1898 ήταν αποτέλεσμα του Ισπανο-Αμερικανικού πολέμου που είχε ξεσπάσει τον Απρίλιο του 1898 με αφορμή τον αγώνα των Κουβανών για ανεξαρτησία, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε μέχρι τις Φιλιππίνες. Στην πραγματικότητα πάντως, η ανεξαρτησία των Φιλιππίνων δεν ήταν απόλυτη, αλλά η χώρα μετατράπηκε σε αμερικανική αποικία μέχρι την υπογραφή της συνθήκης της Μανίλα στις 4 Ιουλίου 1946. 
Στην Παραγουάη η σημερινή μέρα γιορτάζεται ως αργία τιμώντας την επέτειο από την υπογραφή ανακωχής με την οποία τερματιζόταν ο Πόλεμος του Τσάκο με τη Βολιβία, σαν σήμερα το 1935. Οι συγκρούσεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Βόρειου Τσάκο είχαν ξεκινήσει από το 1828, ωστόσο η Παραγουάη κήρυξε επισήμως τον πόλεμο στις 10 Μαΐου 1933. Παρά το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Βολιβίας, τελικά ήταν η Παραγουάη που κατάφερε να βγει νικήτρια από τον πόλεμο αυτό, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 100.000 άνδρες, αποσπώντας το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής με συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στο Μπουένος Άιρες τον Ιούλιο του 1838.
Στη Βραζιλία, σήμερα είναι η Ημέρα των Ερωτευμένων (Dia dos Namorados). Αντίθετα από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι ερωτευμένοι γιορτάζουν στις 14 του Φλεβάρη, οι Βραζιλιάνοι έχουν επιλέξει τη σημερινή ημερομηνία για να γιορτάζουν τον έρωτά τους, ίσως επειδή είναι η παραμονή της γιορτής του αγίου Αντωνίου, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης του γάμου. 
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας τόσο στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου