16 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιμένουν ότι το πρώτο πράγμα που προσέχουν σ' έναν άντρα είναι τα παπούτσια του. Κυρίως αυτό έχει σχέση με την καθαριότητα, αν ο άντρας που φλερτάρει μια γυναίκα φροντίζει να καθαρίζει-γυαλίζει τα υποδήματα του εκτός από το να βάζει τζελ στο μαλλί και να φοράει ακριβά κουστούμια. Παράλληλα, αποτελεί κι ένα έμμεσο μήνυμα σιγανοπαπαδοσύνης από πλευράς των συγκεκριμένων γυναικών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι είναι χαμηλοβλεπούσες. Άλλωστε, δε θα μπορούσε το μάτι να πέσει στο ξένο παπούτσι, αν δεν είναι σταθερά προσανατολισμένο στο πάτωμα. Όποια κι αν είναι όμως η πραγματική εξήγηση, σημασία έχει ότι πλέον μπορούν και οι άντρες να αξιολογούν τις γυναίκες βάσει των υποδημάτων τους, καθώς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Research in Personality, τα παπούτσια που φοράει ένας άνθρωπος αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα για την προσωπικότητά του, απ' όσα εκείνος θα ήθελε να αποκαλύψει.
Η ιδέα για την έρευνα που προσπαθήσει να ξεκλειδώσει την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχολογίας μέσω των παπουτσιών ανήκει στον Κρίστιαν Κράνταλ, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Η λογική πάνω στην οποία βασίστηκε είναι πολύ απλή: από τη στιγμή που τα ρούχα  μας αντιπροσωπεύουν αυτό που πραγματικά είμαστε, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τα παπούτσια, τα οποία στο κάτω κάτω αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας γκαρνταρόμπας, αν όχι το σημαντικότερο. Ποιος άλλωστε κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς να φοράει παπούτσια; Μάλιστα, ο Κράνταλ διεξήγαγε ένα πείραμα μεταξύ των φοιτητών του, οι οποίοι κοιτούσαν απλά φωτογραφίες παπουτσιών και προσπαθούσαν να μαντέψουν την ηλικία, το φύλο, την οικονομική κατάσταση, ακόμα και κάποια άλλα στοιχεία της προσωπικότητας του αγνώστου που τα φορούσε, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βάσει λοιπόν όλων των ερευνών του, ο καθηγητής Κράνταλ κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα για το τι ακριβώς υποδηλώνει ένα παπούτσι για τον κάτοχό του. Ας πάρουμε μια ιδέα από αυτά. 
Τα high tops παπούτσια, εκείνα δηλαδή που φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο, τείνουν να φοριούνται από άτομα εσωστρεφή, που θέλουν να ξεχωρίζουν και οι οποίοι συνήθως είναι κακοί συνομιλητές και δε φημίζονται για την ευσυνειδησία τους. Από κει και πέρα, σημαντικό ρόλο παίζει και ο συνδυασμός. Αν για παράδειγμα, κάποιος φοράει κόκκινα high tops συνδυασμένα με κουστούμι, ο συνδυασμός αυτός υποδηλώνει την επιθυμία του να ανατρέψει τους κανόνες και τα πρέπει.
Τα ακριβά, στιλάτα παπούτσια αντιπροσωπεύουν ανθρώπους που αφενός είναι οικονομικά ευκατάστατοι και αφετέρου ενδιαφέρονται πολύ για την εμφάνισή τους. Δε νομίζω ότι εκπλήσσεται κανείς. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Κράνταλ, η κόκκινη σόλα ενός πανάκριβου ψηλοτάκουνο Christian Louboutin φωνάζει ότι η κάτοχός τους ξόδεψε ένα σωρό λεφτά για να τις αποκτήσει. 
Όσοι φορούν έντονα, χρωματιστά σνίκερς είναι συνήθως συναισθηματικά πιο σταθεροί, χωρίς να καταδιώκονται από το σύνδρομο της προσκόλλησης σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή από διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, κάποιες φορές λειτουργούν και παραπλανητικά από τον δέκτη της εικόνας, καθώς δίδεται η εντύπωση ότι ένα άτομο που φοράει (ζωηρά) χρωματιστά παπούτσια είναι αρκετά διασκεδαστικός στην προσωπική του ζωή, κάτι που  ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει και στην πραγματικότητα.
Όσοι επιλέγουν τα πολυφορεμένα, φθαρμένα παπούτσια δίνουν συνήθως την εντύπωση ότι θέλουν να ξεχωρίζουν από το πλήθος. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τον Κράνταλ, πρόκειται για άτομα εξωστρεφή και συναισθηματικά σταθερά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου