15 Ιουνίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΓΟΦΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΓΙΕΣΤΑΤΗ!


Καθόμαστε και βρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για ορισμένα - όντως- εξωφρενικά ιατρικά λάθη (π.χ. η περίπτωση του γιατρού που ξέχασε ολόκληρη σπάτουλα μέσα σε ασθενή κατά τη διάρκεια εγχείρησης), ωστόσο ας μη νομίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην ημεδαπή. Ακόμα και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου υποτίθεται οι κοινωνίες είναι πιο οργανωμένες, συμβαίνουν εξίσου αδιανόητα ιατρικά λάθη, όπως στην πρόσφατη περίπτωση του Σουηδού χειρούργου που αφαίρεσε ολόκληρο τι γοφό μιας ασθενούς, ενώ έπρεπε απλά να αφαιρέσει ένα συνηθισμένο, μικρό όγκο.
Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο της πόλης Gävle στην ανατολική Σουηδία. Η ασθενής, μία γυναίκα 30 ετών, ήταν σε γενικές γραμμές υγιέστατη, ενώ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης ενός μικρού όγκου σε κόκαλο κοντά στο γοφό της. Ο χειρούργος θεωρείται έμπειρος, όμως, για κάποιο λόγο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αφαίρεσε τελικά ολόκληρη την ισχιακή άρθρωση της γυναίκας και μάλιστα την άφησε πάνω στο τραπέζι, χωρίς κανένας γιατρός να καταλάβει τι συνέβη. Όταν το αντιλήφθηκαν ήταν πλέον αργά, ενώ έπρεπε να βρουν κάποιον τρόπο να επανατοποθετήσουν το γοφό στη θέση του χρησιμοποιώντας μεταλλικές πλάκες και βίδες. Ωστόσο, το σημείο μολύνθηκε με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν το αποκαταστήσουν σωστά, παρά μόνο με τη βοήθεια προσθετικού μέλους. 
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ορθοπεδικού τμήματος του νοσοκομείου προς τη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ο γιατρός απολογήθηκε ότι "έκανε εσφαλμένη εκτίμηση ως προς την ανατομία της γυναίκας". Τώρα, πώς είναι δυνατό ένας γιατρός να θεωρείται έμπειρος και να μπερδεύει την ανατομία του γυναικείου σώματος, αυτό πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορεί να το δικαιολογήσει ούτε ένας πρωτοετής της Ιατρικής. Πάντως, το περιστατικό ερευνάται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας (Socialstyrelsen) της Σουηδίας, ενώ το πόρισμα αναμένεται σύντομα, αντίθετα από την ελληνική πρακτική, όπου τα αντίστοιχα συμβούλια κινούνται με ρυθμούς γραφειοκρατικής χελώνας στην εξέταση των καταγγελιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου