10 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 5ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012 ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η τηλεοπτική σαιζόν φτάνει στο τέλος της όχι μόνο για τα ελληνικά κανάλια, αλλά και για τους ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Eurodata TV και η IMCA κάνουν μια αναδρομή σε ορισμένα νέα, αρκετά δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα που έκαναν πρεμιέρα από τις αρχές του 2012 μέχρι και τον περασμένο Μάιο. Ποιες είναι, λοιπόν, οι νέες, παγκόσμιες τηλεοπτικές τάσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2012;

ΡΙΑΛΙΤΙ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤ ΣΟΟΥ
Η ριάλιτι τηλεόραση όχι μόνο δεν πεθαίνει, αλλά επεκτείνεται σε νέους, άγνωστους δρόμους. Στην Αυστραλία, στην εκπομπή Agony Aunt/Uncle του ABC σελέμπριτι καλούνται να δώσουν συμβουλές σε καθημερινούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα, σε μια τηλεοπτική μεταφορά των δημοφιλών στηλών σε περιοδικά, όπου κάποιος/-α δημοσιογράφος που κρύβεται πίσω από ψευδώνυμο απαντά στα γράμματα των αναγνωστών που επιθυμούν βοήθεια στα συναισθηματικά τους προβλήματα. Στο Ισραήλ, το κανάλι 2 ανοίγει νέα εποχή στο τηλεοπτικό προξενιό με την εκπομπή "Αγαπητέ γείτονα, βοήθησε την κόρη μας να βρει την αγάπη", όπου ένα ολόκληρο χωριό καλείται να βοηθήσει τους γονείς μιας ανύπαντρης κοπέλας, προκειμένου να της βρουν το κατάλληλο ταίρι. Στη Δανία, η εκπομπή Restaurant Bag Tremmer ("Εστιατόριο πίσω από τα κάγκελα") του πρώτου κρατικού καναλιού (DR1) παρακολουθεί από κοντά την προσπάθεια ενός γνωστού σεφ να βοηθήσει στην κοινωνική επανένταξη εγκληματιών. Η εκπομπή Bari Bara του ιαπωνικού NHK2 φιλοδοξεί να γκρεμίσει τα ταμπού της κοινωνίας για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς ασχολείται με την προσωπική ζωή ανθρώπων με κινητικά προβλήματα: την καριέρα τους, τις σχέσεις τους, το πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Το "Gok’s Teens: The Naked Truth" του βρετανικού Channel 4 απευθύνεται σε εφήβους, στους οποίους δίνει συμβουλές για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Στο τηλεπαιχνίδι "The Exit List" του επίσης βρετανικού ITV1, οι διαγωνιζόμενοι είναι παγιδευμένοι σε έναν λαβύρινθο και για να ξεφύγουν πρέπει να απαντήσουν σωστά σε 26 ερωτήσεις. Μεγάλη επιτυχία σημειώνει στις σκανδιναβικές χώρες το ολλανδικής εμπνεύσεως φορμάτ "Reality Queens of the Jungle" ("Βασίλισσες των ριάλιτι στη ζούγκλα"), στο οποίο δέκα γυναίκες που συμμετείχαν σε παλαιότερα τάλεντ σόου και τις οποίες το κοινό λάτρευε να μισεί, ρίχνονται σε έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό μέσα... στην ζούγκλα. Οικολογικών διαθέσεων όμως είναι και το βραζιλιάνικο ριάλιτι Amazonia, όπου δώδεκα παίκτες καλούνται να ζήσουν στον Αμαζόνιο και κρίνονται βάσει της προσαρμοστικότητας, του ομαδικού πνεύματος και του σεβασμού που δείχνουν προς το περιβάλλον, προκειμένου να αναδειχτούν νικητές και να γίνουν εκατομμυριούχοι.
Φυσικά, η παγκόσμια τηλεοπτική παραγωγή δε φείδεται ιδεών για τάλεντ σόου. Το RTL4 της Ολλανδίας, το κανάλι από το οποίο ξεκίνησε το "The Voice" το 2010, παρουσίασε φέτος μια εκδοχή του μουσικού τάλεντ σόου ειδικά για παιδιά με τίτλος "The Voice Kids". Το "Q’Viva! The Chosen", στην παραγωγή του οποίου βρίσκονται η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μαρκ Άντονι, αναζητά το επόμενο μεγάλο ταλέντο μεταξύ των Λατινοαμερικανών, από χορευτές τάνγκο και σάλσα μέχρι παίκτες παραδοσιακών οργάνων. Εν τω μεταξύ έχουν κάνει την εμφάνιση τους και πιο εξειδικευμένα σόου, όπως το Quiero Ser Toreador που αναζητά τον επόμενο καλύτερο ταυρομάχο και το Ink Master στο Spike TV, το οποίο ψάχνει να βρει τον καλύτερο tatoo artist στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΣΙΡΙΑΛ
Στο χώρο της μυθοπλασίας κυριαρχούν τα υπερφυσικά σίριαλ. Η πιο πετυχημένη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης που έκανε πρεμιέρα μέσα στο 2012 (μέχρι σήμερα) είναι το Touch του δικτύου FOX με πρωταγωνιστή τον  Κίφερ Σάδερλαντ, στο ρόλο του πατέρα ενός 11χρονου αγοριού που δεν μπορεί να μιλήσει, όμως έχει την ικανότητα να δει γεγονότα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με τη βοήθεια των αριθμών. Στη Σουηδία τις εντυπώσεις τις έχει κλέψει η σειρά "Äkta människor" ("Πραγματικοί Άνθρωποι") που προβάλλεται από το SVT1. Πρωταγωνιστές είναι τα hubot, ρομπότ με ανθρώπινη μορφή, που αρχίζουν σταδιακά να αναπτύσσουν και συναισθήματα. Στη γειτονική Δανία πάντως, τις εντυπώσεις τις έχει κλέψει η σειρά Rita, η οποία δεν αφηγείται μεν υπερφυσικές ιστορίες, ωστόσο αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων για το θέμα που διαπραγματεύεται, τις ανορθόδοξες μεθόδους διδασκαλίας μιας δασκάλας που ακούει στο όνομα Ρίτα. Η επιτυχία του Mad Men έχει στρέψει το ενδιαφέρον των σεναριογράφων στην ανάπλαση της δεκαετίας του 1960. Κάτι αντίστοιχο επιχειρείται εξάλλου σε σειρές όπως το Magic City του δικτύου Starz εστιάζοντας στην περιοχή του Μαϊάμι, αλλά και το White Heat του BBC2, το οποίο ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια. Η βρετανική σειρά αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φίλων σε έξι διαφορετικές χρονιές (μία σε κάθε επεισόδιο και πιο συγκεκριμένα τα έτη 1965, 1967, 1973, 1979, 1982 και 1990) με φόντο τα δρώμενα της βρετανικής πολιτικής σκηνής. Κωμική ματιά στα πολιτικά παρασκήνια ρίχνει η τηλεοπτική σειρά Veep του καλωδιακού HBO, που αφηγείται τη χαοτική ζωή της Γερουσιαστού Σελίνα Μέγερ, η οποία ορκίζεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου