14 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ESQUIRE ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012


Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του ρυθμούς - τόσο ως προς τον τρόπο ζωής όσο και μουσικά. Αν και οι περισσότεροι συνδέουμε το καλοκαίρι με ατέλειωτα ξενύχτια σε παραλιακά κλαμπ ή δίπλα σε μια φωτιά στην παραλία με καλή παρέα και τη μελωδία μιας κιθάρας, υπάρχουν όμως και τα εναλλακτικά τραγούδια: ποπ, ροκ, indie κομμάτια που περιμένουν απλά να τα ανακαλύψουμε. Κάθε χρόνο το αμερικανικό περιοδικό Esquire δημοσιεύει μια λίστα με τραγούδια κατά κανόνα άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, διανθισμένα και με καναδυό χιτάκια γνωστά από τα ραδιόφωνα, προκαλώντας μας να τα ανακαλύψουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Anna Sun" των "Walk The Moon", το οποίο πέρυσι είχε ανακηρυχτεί από το δημοφιλές αντρικό περιοδικό ως "τραγούδι του καλοκαιριού 2011" κάνοντας το ευρύτερα γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για κάπως πιο ψαγμένα τραγούδια, η λίστα που ακολουθεί είναι για σας.
Αν και πέρυσι το περιοδικό δημοσίευσε 30 τραγούδια, φέτος περιορίζεται μόλις σε 10. Κάτι η μειωμένη μουσική παραγωγή, κάτι που τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν καινούρια πολλά καινούρια τραγούδια, μέχρι και το αμερικάνικο τσαρτ έχει βαλτώσει το τελευταίο δίμηνο, το περιοδικό περιόρισε τον αριθμό των μουσικών του προτάσεων. Ας τις δούμε όμως ποιες είναι αυτές. 


1. The Walkmen - "Heaven"
Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει χαρακτηριστεί και ως "το τραγούδι του φετινού καλοκαιριού". Είναι ένα αρκετά καλό indie ροκ τραγούδι με ιδιαίτερα κολλητικό ρεφρέν ("Remember, remember, all we fight for") και πάνω απ' όλα χωρίς στίχους-τσιχλόφουσκα από ένα συγκρότημα που θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και λίγο "φλώρικο", καθώς τα μέλη του κατάγονται από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Θα το βάλω στο ipod μου.



2. Luke Bryan - "Drunk On You"
Νομίζω ότι αυτό το τραγούδι είναι η "αμερικανιά" της λίστας. Πρόκειται για μια κάντρι μπαλάντα με αρκετά cheesy στίχους, που προσωπικά δε θα επέλεγα να το ακούσω όχι το καλοκαίρι, αλλά ούτε οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Τώρα, αν έχετε μια συμπάθεια στα κάντρι ακούσματα, ίσως και να το συμπαθήσετε.


3. Wallpaper - Fucking Best Song Everrr
Ειλικρινά: το τραγούδι είναι αντικειμενικά κακό. Όμως αυτό το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό στα αυτιά - ειδικά το καλοκαίρι. Ο Wallpaper είναι ένας χιπ χοπάς που στο συγκεκριμένο τραγούδι τουλάχιστον φλερτάρει μουσικά με το ποπ-trance. Οι απλοϊκοί στίχοι δεν ενοχλούν, ο ρυθμός "τα σπάει", ενώ "όλα τα λεφτά" είναι οι δύο - όλοι κι όλοι - ισπανικοί στίχοι του τραγουδιού: "Mamacita, te necesito/ Soy ebrio".


4. Flo Rida - "Whistle"
"Can you blow me whistle, baby" τραγουδάει ο Flo Rida δίνοντας και μαθήματα για το πώς γίνεται: "You just put your lips together/ And you come real close". Ε, συγγνώμη κιόλας... αλλά αν δεν είναι αυτό τραγούδι για το καλοκαίρι, τότε ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι;


5. Fun - "Some Nights"
Επιστροφή στα indies με ένα indie ποπ τραγούδι από ένα συγκρότημα που έγινε γνωστό νωρίτερα μέσα στο 2012 χάρη στο "We Are Young". Το συγκρότημα εξελίσσεται σταδιακά στο next best thing της indie ροκ μουσικής σκηνής, ενώ το συγκεκριμένο (άραγε βιογραφικό;) τραγούδι είναι πάντα επίκαιρο μέσω των βασανιστικών ερωτημάτων που θέτει ("What do I stand for?" και "This is it, boys, this is war - what are we waiting for?/ Why don't we break the rules already?").


6. Of Monsters and Men - "Little Talks"
Μπορεί το βίντεο κλιπ του τραγουδιού να αποπνέει αίσθηση χειμώνα, καθώς είναι γυρισμένο στα χιόνια (κάτι καθόλου περίεργο, αφού το συγκρότημα είναι ισλανδικό), ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα χαριτωμένο indie pop-folk τραγούδι, που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι χίπστερ, όπως και όσοι γενικότερα ψάχνονται μουσικά. 


7. Rihanna - "Where Have You Been"
Ok, είναι το τραγούδι-τσιχλόφουσκα της λίστας. Στο κάτω κάτω, πώς θα μπορούσε η μουσική λίστα ενός αντρικού περιοδικού να μη συμπεριλάβει το τελευταίο σινγκλ μιας από τις πιο σέξι τραγουδίστριες του κόσμου. Το τραγούδι, παρά την προσθήκη κάποιων στοιχείων trance, θυμίζει άλλες επιτυχίες της Ριάνα. Σίγουρα θα ακουστεί σε ραδιόφωνα και κλαμπ και σίγουρα θα αρέσει στους - ούτως ή άλλως - θαυμαστές της τραγουδίστριας με καταγωγή από τα Μπαρμπάντος.


8. K'naan - "Hurt Me Tomorrow"
Ο Σομαλός K'naan κάνει καριέρα στον Καναδά, όπου μετακόμισε με την οικογένεια του το 1991 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην αφρικανική χώρα. Το τραγούδι δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Πρόκειται για ένα κουλ, feelgood ποπ τραγουδάκι που δεν προσβάλλει κανέναν, αλλά και δε χάλασε κι ο κόσμος αν δεν το ακούσει κάποιος στη ζωή του.


9. Schoolboy Q feat. ASAP Rocky - "Hands On The Wheel"
Δεν είμαι ειδικός να κρίνω ραπ τραγούδια, απλά θα περιοριστώ να πω ότι το ρεφρέν ("My hands on the wheel, uhh, fuck that") σου κολλάει ακόμα και χωρίς να το θέλεις.


10. Calvin Harris feat. Ne-Yo - "Let's Go"
Καλά τα indies, τα εναλλακτικά και τα πολλά υποσχόμενα τραγούδια, αλλά μην ξεχνάμε ότι καλοκαίρι = κλαμπ και χορευτικό ντελίριο κάτω από τ' αστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου