5 Οκτωβρίου 2012

Το πλεονέκτημα του να είναι κανείς φαλακρός


"Διώξε πια το μακρυμάλλη για χατίρι φαλακρού" τραγουδούσε ο Γιάννης Ζουγανέλης το 1993 και 20 χρόνια μετά η επιστήμη τον δικαιώνει. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological & Personality Science τον Ιούλιο του 2012, εκλαμβάνονται ως περισσότεροι κυριαρχικοί και πιο αρρενωποί, με αποτέλεσμα να θεωρούνται καταλληλότεροι για να αναλάβουν θέσεις ισχύος στην εργασία τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Albert Mannes, καθηγητής στο Wharton School of Business, είναι και ο ίδιος φαλακρός. Όταν διαπίστωσε ότι τα μαλλιά του άρχισαν να αραιώνουν, τα ξύρισε τελείως και διαπίστωσε ότι έκτοτε η επαγγελματική του άνοδος ήταν ραγδαία. Φυσικά, η μελέτη που δημοσίευσε δε στηρίχτηκε μόνο στην προσωπική του εμπειρία, αλλά σε ειδική έρευνα, στα πλαίσια της οποίας ζητούσε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν μια σειρά από φωτογραφίες. 
Σε πρώτο στάδιο, έδειχνε στους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα μια σειρά από φωτογραφίες ανδρών με μαλλιά και άλλων χωρίς μαλλιά. Οι φαλακροί αξιολογούνταν ως περισσότερο κυριαρχικοί, αν και ελαφρά λιγότερο γοητευτικοί και κατά 3 χρόνια μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.
Στη συνέχεια, έδειχνε στους συμμετέχοντες φωτογραφίες των ίδιων ανδρών με και χωρίς μαλλιά χάρη στο photoshop. Και πάλι, οι άνδρες με ξυρισμένο κεφάλι αξιολογήθηκαν ως περισσότερο κυριαρχικοί, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πιο αρρενωποί και περισσότερο ηγέτες. Επίσης, για κάποιο λόγο θεωρούνταν ψηλότεροι και πιο δυνατοί σωματικά απ' ότι στις φωτογραφίες που είχαν μαλλιά.
Στην τρίτη φάση της έρευνας, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν για ακόμη μια φορά φωτογραφίες ανδρών, μόνο που αυτή τη φορά υπήρχαν τρεις διαφορετικές κατηγορίες: φαλακροί, άντρες με λεπτά μαλλιά και άντρες με πολλά μαλλιά. Για ακόμη μια φορά οι φαλακροί κέρδισαν τις εντυπώσεις, ωστόσο η διαφορά με τους άνδρες με πλούσια κόμη επί της κεφαλής ήταν μικρότερη. Αντίθετα, οι μεγάλοι "χαμένοι" της αξιολόγησης ήταν οι άνδρες με λεπτά μαλλιά.
Με άλλα λόγια, οι άνδρες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής τους, δεν έχουν κανένα λόγο να τα πάρουν με την ξυριστική μηχανή, γιατί μπορεί και να ζημιωθούν. Όσοι, όμως, βρίσκονται σε φάση πτώσης, καλό θα ήταν να τολμήσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να αποχαιρετήσουν τα μαλλιά τους οριστικά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους δώσει κοινωνική και ψυχολογική ώθηση σύμφωνα με τα λεγόμενα του δρ. Mannes, ανοίγοντας τους νέα μονοπάτια επιτυχίας στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου