2 Οκτωβρίου 2012

Τα δέντρα-φρουτοσαλάτα (ή πώς μπορείτε να προμηθεύεστε από ένα μόνο δέντρο και λεμόνια και πορτοκάλια)


Όλοι το ομολογούν ότι τα φρούτα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αρκετοί είναι, ωστόσο, εκείνοι που επιμένουν να τ' αποφεύγουν "όπως ο διάβολος το λιβάνι", προφασιζόμενοι μεταξύ άλλων τα φυτοφάρμακα, την έλλειψη χώρου για καλλιέργεια πολλών δέντρων στο σπίτι κλπ. Ε, λοιπόν, ξεχάστε την ανασφάλεια για τα χημικά, την έλλειψη χώρου ή την πρόφαση της οικονομικής κρίσης. Μία οικογένεια από την Αυστραλία, οι Γουέστ, έχουν επινοήσει μία πρωτότυπη πατέντα, τα δέντρα-φρουτοσαλάτα.
Όπως υποψιάζεστε, πρόκειται για δέντρα που δε βγάζουν μονάχα έναν, αλλά περισσότερους καρπούς - μέχρι και 6 διαφορετικά είδη φρούτων σ' ένα δέντρο. Οι Γουέστ καλλιεργούν τέσσερις τύπους δέντρων φρουτοσαλάτας - η ονομασία είναι δικής τους έμπνευσης: 
1. Δέντρα με πυρηνόκαρπα φρούτα: ροδάκινα, δαμάσκηνα, νεκταρίνι, βερίκοκα και μια δικιά τους ποικιλία φρούτων, τα peachcots, που αποτελούν διασταύρωση ροδάκινου και μήλου (!). 
2. Εσπεριδοειδή, που παράγουν πορτοκάλια (καρπούς για το χειμώνα και για το καλοκαίρι), μανταρίνια, λεμόνια, λάιμ και γκρέιπφρουτ
3. Δέντρα με διαφορετικές ποικιλίες μήλων και
4. Δέντρα με διαφορετικές ποικιλίες από αχλάδια nashi.
Οι Γουέστ δεν είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που ασχολούνται με την καλλιέργεια και το εμπόριο τέτοιων φρούτων, αλλά αντίστοιχα δέντρα - με διαφορετικές μείξεις καρπών - υπάρχουν και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Καλιφόρνια, ενώ η πατέντα φαίνεται να είναι άγνωστη προς το παρόν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 
Όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οικογενειακής επιχείρησης  των Γουέστ (www.fruitsaladtrees.com), τα δέντρα αυτά μπορούν να μεγαλώσουν τόσο στο έδαφος όσο και σε γλάστρα. Γιατί να τα προτιμήσετε; Επειδή από ένα και μοναδικό δέντρο θα μπορείτε να προμηθεύεστε ώριμα φρούτα, καλλιεργημένα με φυσικό τρόπο και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες. Εκεί που η καλλιέργεια περισσότερων δέντρων απαιτεί περισσότερο χώρο, περισσότερη φροντίδα αλλά και μεγαλύτερη υπομονή, ώστε να ωριμάσουν σε διαφορετικό χρόνο όλα τα φρούτα, με το δέντρο-φρουτοσαλάτα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλοποιημένα.
Μέχρι το 1990, ο Τζέιμς και η Κάρεν Γουέστ ασχολούνταν, όπως και πολλοί Αυστραλοί, με την εμπορία μαλλιού από πρόβατα. Επειδή, όμως, το 1990 ο κλάδος αντιμετώπιζε δυσκολίες, έκαναν στροφή στη γεωργία. Η ιδέα για το δέντρο-φρουτοσαλάτα ανήκει στον Τζέιμς, ο οποίος πειραματιζόταν στον κήπο του. Έκοβε κλαδιά από έναν τύπο δέντρων και στη συνέχεια τα συνέδεε ή τα έδενε με κάποιον τρόπο με κλαδιά ή διάφορα εκτεθειμένα σημεία από άλλα είδη δέντρων. 
Τα πειράματα αφορούσαν φρούτα της ίδιας οικογένειας και τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά, σύμφωνα με τον Τζέιμς και την Κάρεν. Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, είναι ότι δεν μπορούν ν' αναμειχθούν τελείως διαφορετικά είδη φρούτων, π.χ. μήλα με πορτοκάλια. Φανταστείτε, όμως, να παίρνατε από το ίδιο δέντρο και πορτοκάλια και λεμόνια και μανταρίνια και γκρέιπφρουτ... Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να υπάρχει και η ανάλογη ποιότητα στη γεύση και στα θρεπτικά τους συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου