1 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 1 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012.
Μεταξύ των διασήμων (Ελλήνων και ξένων) που γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους περιλαμβάνονται: η ηθοποιός Έλλη Φωτίου (1.10.1940), η τραγουδίστρια Ελπίδα (1.10.1950), ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας που γίνεται 55 ετών, ο ελληνοαμερικανός ηθοποιός Ζακ Γαληφιανάκης ("Hangover") που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1969, αλλά και η Βρετανή ηθοποιός Τζούλι Άντριους ("Μαίρη Πόπινς), που γεννήθηκε το 1935.
Η Κύπρος γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της από τη βρετανική κυριαρχία το 1960. Στην πραγματικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 16 Αυγούστου 1960 με την υπογραφή του Συντάγματος , λίγο μετά τα μεσάνυχτα (15 προς 16.08) επί τη βάσει των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου (11 Φεβρουαρίου 1959). Ωστόσο, ως ημέρα των επίσημων εορτασμών καθιερώθηκε η 1η του Οκτώβρη.
Σήμερα γιορτάζουν την επέτειο από την ανεξαρτησία τους ακόμη δύο πρώην βρετανικές αποικίες: η Νιγηρία (1.10.1960) και το Τουβαλού (1.10.1978) που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό.
Επίσης, την επέτειο της ανεξαρτησίας του γιορτάζει ακόμη ένα μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ωκεανού, το Παλάου, το οποίο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1994 αποτελούσε εδαφικό τμήμα τω ν Ηνωμένων Πολιτειών. 
Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (και μαζί στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) ξεκινάει ο επταήμερος εορτασμός για τα γενέθλια της χώρας, μετά τη νίκη των δυνάμεων του Μάο και τη θεμελίωση του σύγχρονου κομμουνιστικού κράτους στην πλατεία Τιενανμέν στις 1 Οκτωβρίου 1949. 
Στο Ισραήλ ξεκινάει σήμερα ο επταήμερος εορτασμός της Σκηνοπηγίας (Sukkot), μια από τις σημαντικότερες εβραϊκές γιορτές, με την οποία οι πιστοί ευχαριστούν το Θεό για τη σοδειά και θυμούνται την περίοδο της περιπλάνησης των προγόνων τους στην έρημο Σινά μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο.
Στο Σαν Μαρίνο, παραδοσιακά, την 1η Οκτωβρίου διορίζονται από το Κοινοβούλιο του μικροσκοπικού αυτού κράτους της ιταλικής χερσονήσου οι δύο επικεφαλής του, οι οποίοι ονομάζονται Capitani Reggenti. Η θητεία τους διαρκεί μόλις 6 μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Απριλίου, οπότε αντικαθίστανται από δύο άλλα μέλη του 60μελούς Κοινοβουλίου.Η διαδικασία της εκλογής των Capitani Reggenti έχει ρίζες στον τρόπο εκλογής των Προξένων στην αρχαία ρωμαϊκής αυτοκρατορία και ακολουθείται πιστά από το 1243 μέχρι και σήμερα χωρίς αλλαγές. Τόσο η 1 Απριλίου όσο και η 1 Οκτωβρίου θεωρούνται αργίες.
Στο Ουζμπεκιστάν γιορτάζεται ως αργία η Ημέρα των Δασκάλων.
Στα διαφιλονικούμενα νησιά Φόκλαντ στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα γιορτάζεται ως αργία η Ημέρα Κοπής Τύρφης. Τα παλαιότερα χρόνια, η κοπή της τύρφης αποτελούσε σημαντική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του νησιού, που όμως έχει περιοριστεί λόγω της χαμηλής επάρκειας.  Στην πράξη, η σημερινή ημέρα θεωρείται και ως μια γιορτή της άνοιξης - τα νησιά βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο.
Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας, σκοπός της οποίας είναι να υπενθυμίσει στους ανθρώπους το δικαίωμα όλων σε επαρκή στέγη. 
Επίσης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει προσδιορίσει την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων Ανθρώπων.
Τέλος, οι Αυστριακοί συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να γιορτάζουν σήμερα την Εθνική Ημέρα Καφέ, που είναι το αγαπημένο τους ρόφημα. Ο μέσος Αυστριακός πίνει 2.6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα ή 162 λίτρα το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου