5 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 5 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012.
Ο Βέλγος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν της Έβερτον Κέβιν Μιραλάς γίνεται σήμερα 25 ετών. Τριάντα επτά ετών γίνεται η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ, ενώ τα γενέθλια  του γιορτάζει και ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1969.
Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μέρα που η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας, πέντε ημέρες μετά την αποστολή κοινού τελεσιγράφου τεσσάρων βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο) προς την Υψηλή Πύλη, με αίτημα την παραχώρηση αυτονομίας στις εθνικές μειονότητες, που κατοικούσαν στα οθωμανικά εδάφη.
Στην Πορτογαλία γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας, η επέτειος από την εξέγερση του 1910, που οδήγησε στη διάλυση της μοναρχίας, στην εξορία του βασιλιά Μανουέλ Β΄ και στην ανακήρυξη της Πρώτης Πορτογαλικής Δημοκρατίας, η οποία έμελλε να στιγματιστεί από έντονες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, με συνέπεια την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος το Μάιο του 1926.
Στα νησιά Βανουάτου, κράτος του νότιου Ειρηνικού ωκεανού, γιορτάζεται η επέτειος από την θέσπιση του πρώτου Συντάγματος στις 5 Οκτωβρίου 1979, λιγότερο από 10 μήνες πριν την ανεξαρτησία των νησιών, επί των οποίων ασκούσαν συγκυριαρχία η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Δασκάλων, μία πρωτοβουλία της UNESCO για την αναγνώριση και απότιση φόρου τιμής στους δασκάλους όλου του κόσμου για τη συμβολή τους τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία (άμεσα) όσο και στην ανάπτυξη (έμμεσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου