6 Οκτωβρίου 2012

Γονιμοποιημένα ωάρια από βλαστικά κύτταρα: είναι η λύση στη γυναικεία στειρότητα;


Αναμφίβολα, η γενετική είναι η επιστήμη του μέλλοντος και αυτό έρχονται να το αποδείξου μια σειρά από μικρές επαναστάσεις, μικρά επιστημονικά θαύματα. Σε μια τελευταία εξέλιξη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε ωάρια, μια μικρή επανάσταση που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, που θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στειρότητας.
Η τεχνική εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη στο ηλεκτρονικό ιατρικό περιοδικό Science. Κατά το παρελθόν, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει ότι κατάφερε να μετατρέψει κύτταρα αρσενικών ποντικιών σε σπερματοζωάρια. Όσον αφορά το τελευταίο τους επίτευγμα, τη μετατροπή των κυττάρων σε ωάρια, να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για κύτταρα από θηλυκά ποντίκια που  βρίσκονται σε εμβρυακή κατάσταση. 
Αυτό που κατ' αρχήν έκαναν ήταν να μετατρέψουν κανονικά κύτταρα σ' ένα είδος "άγραφης πλάκας", ώστε με νέα επεξεργασία να μετατραπούν σε οποιαδήποτε κυτταρική μορφή. Στην προκειμένη περίπτωση, τα μετέτρεψαν σε πρόωρο στάδιο ωαρίων, τα οποία αναμείχθηκαν με κύτταρα ωοθηκών και εμφυτεύτηκαν στα ποντίκια. Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, οι επιστήμονες συνέλεξαν τα ανώριμα ωάρια, τα ωρίμασαν και τα γονιμοποίησαν στο εργαστήριο. Τα τοποθέτησαν στις υποψήφιες μητέρες και τελικά γεννήθηκαν τρία ποντικικάκια, χωρίς να αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα στειρότητας. 
Προς το παρόν, η όλη διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και ανεπαρκής για να εφαρμοστεί στους ανθρώπους. Άλλωστε, αν και θηλαστικά, τα ποντίκια εμφανίζουν σημαντικές βιολογικές διαφορές από τους ανθρώπους, οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνική στις γυναίκες κάποια στιγμή στο μέλλον. Ορισμένοι είναι απαισιόδοξοι κι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δε θα μπορέσει να συμβεί ποτέ, άλλοι το προσδιορίζουν στο "απώτερο μέλλον", ενώ υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που προβλέπουν τη δυνατότητα εφαρμογής της πιο πάνω τεχνικής και στις γυναίκες σε μία δεκαετία. 
Αν και δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο θα μπορούσε μια τέτοια αναπαραγωγική μέθοδος να εφαρμοστεί στους ανθρώπους, κάποιοι προειδοποιούν για τις ηθικές προκλήσεις που θα συνόδευαν μια τέτοια εξέλιξη. Όπως επισημαίνεται, θα μπορούσαν οι άνθρωποι ακόμη και να διαλέξουν το μωρό τους, τα χαρακτηριστικά δηλαδή που εκείνο θα φέρει. Μετά τη δημιουργία των ωαρίων θα μπορούν ενδεχομένως να τα αναλύσουν γενετικά και ανάλογα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA, οι γονείς θα μπορούν - θεωρητικά μιλώντας πάντα - να επιλέξουν το έμβρυο που θα εμφυτεύσουν στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Πηγή: JapanTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου