5 Οκτωβρίου 2012

Ο βίαιος ύπνος συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον;

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Εθελοντών και Ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον "ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ" (www.parkinsonportal.gr), η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά κάποια από τα νευρικά κύτταρα εκφυλίζονται, δηλαδή πεθαίνουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Το όνομα της οφείλεται στον Άγγλο γιατρό Τζέιμς Πάρκινσον, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την ασθένεια ως "τρομώδη παράλυση" το 1817.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του Wolfgang Oertel, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στα πλαίσια του τακτικού ετήσιου συνεδρίου των Γερμανών νευρολόγων, είναι πολύ πιθανό ο ανήσυχος ύπνος να αποτελεί προάγγελο για την εμφάνιση της νόσου. 
Σύμφωνα με τον Oertel, οι κλωτσιές, τα χτυπήματα, οι κραυγές και το παραμιλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM κατά το δεύτερο μισό του νυχτερινού ύπνου αποτελούν πιθανή ένδειξη (σε ποσοστό 60-70%) για εμφάνιση Πάρκισον ή πολλαπλού συστήματος ατροφίας (MSA) τα επόμενα 10 με 30 χρόνια.
Η μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, ενώ η σχετική είδηση δημοσιεύτηκε από τη γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Oertel συνιστά σε όσους κοιμούνται βίαια, να επισκεφτούν έναν νευρολόγο ή μια κλινική ύπνου και να υποβληθούν σε σχετικές προληπτικές εξετάσεις για παν ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου