3 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 3 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012. Όπως διαβάζουμε στο εορτολόγιο της Εκκλησίας σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Προφήτου Σοφονίου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί γνωστοί ποδοσφαιριστές έχουν σήμερα γενέθλια: ο Κριστιάν Καρεμπέ γίνεται 42 ετών, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Αμανατίδης, που κάνει καριέρα στο γερμανικό πρωτάθλημα, γίνεται 31, ενώ 238 ετών γίνεται ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Αβραάμ Παπαδόπουλος. Τα 64 κλείνει ο Όζι Όσμπουρν, τραγουδιστής των Μπλακ Σάμπαθ, ενώ τα 52 της χρόνια κλείνει η ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ. Γενέθλια έχει και η ηθοποιός Αμάντα Σέιφρεντ ("Mamma Mia", "Red Riding Hood" κλπ.), η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1985.
Μια μέρα σαν κι αυτή, στις 3 Δεκεμβρίου 1911 γεννήθηκε ο Ιταλός συνθέτη Νίνο Ρότα, ο οποίος έγραψε σάουντρακ πολλών πετυχημένων ταινιών, όπως το μουσικό θέμα της ταινίας "Ο Νονός". Ο Ρότα πέθανε στις 10 Απριλίου 1979. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Καζακστάν γιορτάζεται για πρώτη χρονιά η Ημέρα του Πρώτου Προέδρου. Θεωρητικά, η σημερινή γιορτή αναφέρεται στην επέτειο από τη διεξαγωγή των πρώτων προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 1 Δεκεμβρίου 1990. Στην ουσία, αποτελεί μια γιορτή-ύμνος στον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Πρόεδρος του Καζακστάν εδώ και 22 χρόνια με "δημοκρατικά" ποσοστά εκλογής άνω του 95%.
Στη Ναβάρα της Ισπανίας η σημερινή ημέρα είναι αργία, καθώς γιορτάζει ο άγιος Φραγκίσκος Ξαβιέρ, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης της περιοχής. 
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν πάσχοντας από κάποια μορφή αναπηρίας υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο και αντιστοιχεί περίπου στο 15% του πληθυσμού της Γης. Το 2006 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τις γενικές αρχές της οποίας μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
"Σχετικώς με την υποβληθείσαν αίτησιν της Κ.Ε. του ΕΑΜ όπως επιτραπή η συγκρότησις συλλαλητηρίου διά σήμερον, είχε κατ' αρχάς αποφασισθή η χορήγησις της αιτηθείσης αδείας, καθ' όσον εφαίνετο ότι επρόκειτο περί απλής πολιτικής εκδηλώσεως. Η Κυβέρνησις συμφώνως με την αρχή της ελευθέρας πολιτικής εκδηλώσεως του λαού είχε συγκατατεθή εις την χορήγησιν της αδείας. Κατόπιν όμως νεωτέρας νυχτερινής πληροφορίας, κατά την οποίαν το εν λόγω συλλαλητήριον αποτέλει ουχί αυθύπαρκτον πολιτικήν εκδήλωσιν, αλλ' εν εκ των μέτρων ολοημέρου σειράς επαναστατικών πράξεων διά τας οποίας ελήφθη απόφασις της Κ.Ε. του ΕΑΜ, η Κυβέρνησις υποχρεούμενη όπως εξασφαλίση την τάξιν και αποφύγη την δημιουργίαν εκνόμου καταστάσεως, απηγόρευσεν την συγκρότησιν του συλλαλητηρίου". 
Αυτά έγραφε σε δύο παραγράφους κάπου στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Φυσικά, η "έκνομος κατάσταση" δεν αποφεύχθηκε, ακριβώς επειδή η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει το νόμιμο δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ελεύθερα σε δημόσιους χώρους. Η εφαρμογή της διαταγής απαγόρευσης της διαδήλωσης κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και στον τραυματισμό άλλων 66, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές. Τα επεισόδια αυτά (οι νεκροί διαδηλωτές) αποτέλεσαν το σπίρτο που άναψε τη φωτιά στο φυτίλι της εκρηκτικής κατάστασης που είχε προκληθεί μια μέρα νωρίτερα με την ομαδική παραίτηση των υπουργών που πρόσκεινταν στο ΕΑΜ από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είχε σχηματιστεί μετά την απελευθέρωση της χώρας από το γερμανικό στρατό κατοχής. Μια μέρα αργότερα (4 Δεκεμβρίου), οι κηδείες των θυμάτων θα εξελίσσονταν σε νέα πεδία μαχών. Κάπως έτσι, ξεκίνησαν τα γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία ως "Δεκεμβριανά" - η πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου - και σημάδεψαν την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου