3 Δεκεμβρίου 2012

Το έθιμο της αχυρένιας κατσίκας των Χριστουγέννων στη Σουηδία.


Όπως κάθε χρόνο, το περασμένο σαββατοκύριακο επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της περίφημης "Χριστουγεννιάτικης κατσίκας" που στήνεται κάθε χρόνο από το 1966 στη σουηδική πόλη Gävle. Πρόκειται για κατσίκα φτιαγμένη από άχυρο, ύψους 13 μέτρων, που ονομάζεται Gävlebocken και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου για την περιοχή. 

Κάθε χρόνο - με μοναδική εξαίρεση το 2010 - η κατσίκα αποτελεί στόχο εμπρησμών ή άλλων βανδαλιστικών επιθέσεων. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, απλά αυτό είναι το έθιμο! Μάλιστα, μπαίνουν και στοιχήματα για το εάν και πότε θα συμβεί αυτό. Μόνο που φέτος οι εμπρηστές έσπασαν κάθε ρεκόρ και "χτύπησαν" πολύ νωρίς, πριν καλά-καλά γίνουν τα επίσημα εγκαίνια από τις αρχές της πόλης! Πάντως, η απόπειρα εμπρησμού που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο δεν κατέστρεψε την κατσίκα, η οποία φέτος φυλάσσεται από αστυνομικούς!
Γενικά, η κατσίκα θεωρείται από τους Σκανδιναβούς ως ένα από τα σύμβολα της γιορτής των Χριστουγέννων. Μάλιστα, κατά το 19ο αιώνα πίστευαν ότι τα δώρα τα έφερναν οι κατσίκες κι έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που μεταμφιέζονταν σε κατσίκες και μοίραζαν τα δώρα στα παιδιά. Εξάλλου, οι αρχαίοι Σκανδιναβοί πίστευαν ότι τα ζώα που έσερναν το άρμα του θεού Θορ ήταν κατσίκες, ενώ έσφαζαν ένα από τα συγκεκριμένα τετράποδα κατά την παγανιστική γιορτή που αντικαταστάθηκε από τα Χριστούγεννα μετά την άφιξη του χριστιανισμού στη Σκανδιναβία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου