8 Δεκεμβρίου 2012

Ο πρώτος και μοναδικός άντρας-γκέισα της Ιαπωνίας


Γκέισα, σημαίνει "πρόσωπο αφιερωμένο στην τέχνη". Οι γκέισες ασχολούνται με το θέατρο: χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, κατέχουν την τέχνη του λόγου. Δεν πρόκειται για πόρνες, όπως έχουμε συνηθίζει να τις ταυτίζουμε στη Δύση. Τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος είναι δύο: ασκείται στην Ιαπωνία και μόνο από γυναίκες. Μόνο; Λάθος! Όπως πολλά είναι τα αντρικά κάστρα που έχουν κατακτηθεί από τις γυναίκες, ήρθε η ώρα και για το πρώτο απόλυτα γυναικείο - έως σήμερα - κάστρο, να κατακτηθεί από έναν άνδρα!

Ο 26χρονος Εϊτάρο είναι ο μοναδικός άντρας-γκέισα της Ιαπωνίας. Υπάρχουν, βέβαια, άντρες που συνοδεύουν τις γκέισες παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο και οι οποίοι καταχρηστικά ονομάζονται "άντρες γκέισες", όμως ο Εϊτάρο ντύνεται με γυναικεία κιμονό και δίνει παραστάσεις σαν να είναι γυναίκα. 
Σε ηλικία 8 ετών άρχισε μαθήματα χορού. Όταν ήταν 10 ετών χόρεψε στο πρώτο του ozashiki (πάρτι για γκέισες). ενώ έδωσε την πρώτη του παράσταση στο εθνικό θέατρο της Ιαπωνίας σε ηλικία μόλις 11 ετών.  Πρότυπο του ήταν η μητέρα του, που εργαζόταν ως γκέισα και είχε αφιερώσει την ζωή της προσπαθώντας να αναζωογονήσει το επάγγελμα, που βρίσκεται σε παρακμή τα τελευταία χρόνια.
Μετά το θάνατο της από καρκίνο πριν από 3 χρόνια, ο Εϊτάρο και η αδερφή του, Μάικα, συνεχίζουν την κληρονομιά που άφησε πίσω η μητέρα τους και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Εϊτάρο είναι αφέντης σ' ένα "okiya", σπίτι με έξι ακόμη γκέισες, στην περιοχή Ομόρι του Τόκιο και όλοι μαζί δίνουν παραστάσεις είτε σε δημόσιες εκδηλώσεις είτε σε ιδιωτικά πάρτι. 
Το συγκεκριμένο επάγγελμα, πάντως, βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ένα αιώνα οι γκέισες της Ιαπωνίας ήταν 80.000, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σε 1.000 περίπου. 

Πηγή: JapanDailyPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου